Ο Κριστιάν Κλαβιέ έμεινε για πάντα πιστός στον Αστερίξ του

13/06/18 • 14:39 | UPD 13/06/18 • 14:42

Ο Κριστιάν Κλαβιέ Ήταν γεννημένος και φτιαγμένος για να προσφέρει άφθονη κωμωδία. Ποιοτική κωμωδία.Αυτό έπρεπε να γίνει μόνο στη γλώσσα του.

Αν δεν έχεις παρακολουθήσει επισταμένως γαλλικό ή γαλλόφωνο σινεμά, τότε έμαθες τον Κριστιάν Κλαβιέ από τον ρόλο του Αστερίξ. Ένας από τους πεισμωμένους Γαλάτες που δεν ήθελαν να υποταχθούν στην ρωμαϊκή επέλαση. Αυτός ο ρόλος ενέπνευσε τη φιλοσοφία ζωής του Κλαβιέ που έμεινε πιστός Γαλάτης του γαλλικού σινεμά.

Με τον Αστερίξ θα μπορούσε κάλλιστα να πάει στο Χόλιγουντ και να βρει πολλούς και καλούς δεύτερους ρόλους. Όπως έκανε ο συνοδοιπόρος του Οβελίξ, ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Ο Κριστιάν Κλαβιέ όμως δεν ήταν γεννημένος γι΄αυτό. Ήταν γεννημένος και φτιαγμένος για να προσφέρει άφθονη κωμωδία. Ποιοτική κωμωδία. Για να το κάνει αυτό έπρεπε να μείνει στη γλώσσα που τον γέννησε και τον μεγάλωσε. Και όχι να μεταναστεύσει στα αμερικάνικα.

Το Momo που κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 14/6 από την Odeon με τίτλο Μαμά από το Πουθενά, είναι μια από τις κωμωδίες που το γαλλικό σινεμά παράγει αυτόματα. Δεν χρειάζεται κοπιώδη προσπάθεια. Είναι επίσης μια από τις ταινίες που ο Κριστιάν Κλαβιέ μπορεί να δείξει το γιατί είναι ένας από τους μεγαλύτερους κωμικούς της Γαλλίας και της Ευρώπης στον 21ο αιώνα.

Εκεί υποδύεται μαζί με την Κατρίν Φρο το ζεύγος Πριού. Οι δυο τους είχαν φύγει για ταξίδι και στην επιστροφή βλέπουν να έχει κάνει κατάληψη στο σπίτι τους ο Πάτρικ. Ποιος είναι αυτός; Ο γιος του. Μα οι Πριού δεν έκαναν ποτέ παιδί; Ή τουλάχιστον δεν το θυμούνται. Γίνεται κάτι τέτοιο; Κι όμως γίνεται.

Στην πορεία το ζεύγος Πριού αρχίζει να αναθεωρεί και να πιστεύει ότι όντως ο Πάτρικ είναι ο γιος τους. Είναι μια καλοστημένη απάτη; Είναι μια χιουμοριστική αναπαράσταση του βιολογικού ενστίκτου της μητέρας που δεν ένιωσε ως αυτή την ηλικία η κυρία Πριού; Πολλά μπορείς να αναγνωρίσεις στο κενό μεταξύ συρμού και αποβάθρας του σεναρίου.

Αυτό για το οποίο δεν χρειάζεται να διαβάσεις πίσω από τις γραμμές είναι πως ο Κριστιάν Κλαβιέ παραδίδει άλλη μια φορά σεμινάριο κωμικής ερμηνείας. Για εμάς μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά για εκείνον είναι δεύτερη φύση. Εξάλλου, παράτησε κοτζάμ πανεπιστήμιο και μια διαγραφόμενη ακαδημαϊκή πορεία στην πολιτική επικοινωνία για να γίνει ηθοποιός. Ξεκινώντας μάλιστα με μια κωμωδία που έστησε μαζί με τους συμφοιτητές του. Τότε, μετά το 2ο έτος του πανεπιστημίου, ήταν που έσβησε το ένα πάθος και άναψε η φλόγα του άλλου. Η υποκριτική.

Σε ηλικία 66 ετών έχει ερμηνεύσει πάνω από 50 ρόλους στο σινεμά. Και καμιά 30αριά σε θεατρικό επίπεδο. Θα μπορούσε να έχει βρει απείρως περισσότερα λεφτά στο Χόλιγουντ. Θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη απήχηση. Όμως δεν ήταν αυτό που ζητούσε. Το πάθος δεν είναι για να το παραλλάσσεις. Ο Κλαβιέ τάχθηκε στην υπηρεσία του γαλλικού σινεμά και δεν παρέκκλινε ποτέ απ΄αυτό. Θα λέγαμε ότι δεν έχασε ποτέ από τους Ρωμαίους του!