Το παρόν περιέχει τοποθέτηση spoilers

Game of Thrones: 5 λεπτομέρειες από το 5ο επεισόδιο που αφορούν το παρελθόν

14/05/19 • 15:30 | UPD 14/05/19 • 15:30

Newsroom eleftherostypos.gr

Η αυτοαναφορικότητα είναι ένα από τα σεναριακά χαρακτηριστικά στο Game of Thrones και στην 8η σεζόν βλέπουμε την επιβεβαίωση του παρελθόντος.

Το Game of Thrones ζει και θα ζήσει ως την τελευταία του στιγμή με μια τρομερή σύνδεση όλων των χρονικών σημείων. Μόνο στο επεισόδιο 5 που προβλήθηκε το βράδυ της Κυριακής, είχαμε 5 τέτοιες κι εκτεταμένες στιγμές. Εκεί που το παρελθόν πήρε την επιβεβαίωση του στο τότε μέλλον και τώρα παρόν.

Το γράμμα του Βάρυς

Στην πρώτη σκηνή του επεισοδίου βλέπουμε τον Βάρυς να γράφει ένα γράμμα. Κάποια στιγμή τον διακόπτει μια μικρή κοπέλα. Είναι, όπως φαίνεται, ο μυστικός του πράκτορας, αφού τον είδαμε να την κρατάει από το χέρι στο 3ο επεισόδιο την ώρα που μαινόταν η μάχη με τους Walkers. Το ενδιαφέρον πέφτει στο γράμμα, όπου έχουμε μια μικρή θέαση. Ο Βάρυς γράφει στο γράμμα την αλήθεια για τους γονείς του Τζον Σνόου, αλλά δεν διαφαίνεται κάποιος παραλήπτης του.

Τα λόγια πάντως μοιάζουν πολύ με αυτά που έγραψε ο Νεντ Σταρκ σε ένα γράμμα του προς τον Ρόμπερτ Μπαράθεον πίσω στην πρώτη σεζόν. Εκεί του αποκάλυπτε τον πραγματικό πατέρα των παιδιών της Σέρσεϊ.

Η τήρηση της απειλής από την Καλίσι

Στην 7η σεζόν, η Καλίσι είχε προειδοποιήσει τον Βάρυς πως αν την προδώσει, θα τον κάψει ζωντανό. Όπερ κι εγένετο, με τον Βάρυς να μη σαλεύει στάλα καθώς η φλόγα τύλιγε τα σωθικά του. Μια από τις σκηνές που καταδεικνύουν και το ποιόν του. Προδότης για την Καλίσι, αλλά κυνηγός του ανθρώπου που θα έκανε πραγματικά καλό στον λαό των 7 Βασιλείων και θα τους ένωνε.

Η επανένωση του Τζέιμι με την Σέρσεϊ

Στο σημείο που βρήκε ο Τζέιμι την Σέρσεϊ να προσπαθεί να γλιτώσει από τα χαλάσματα, ήταν και η τελευταία τους συνάντηση. Λίγο μετά την υπόσχεση της να στείλει στρατό για τη μάχη με τους White Walkers, η Σέρσεϊ δήλωνε στον Τζέιμι ότι δεν έχει σκοπό να βοηθήσει. Ο Τζέιμι την είδε τελευταία φορά εκεί. Και οι δυο τους συναντήθηκαν για τελευταία φορά εκεί. Μάλιστα, η Σέρσεϊ τον είχε αποκαλέσει τότε τον πιο αφελή Λάνιστερ. Όπως αποδείχτηκε είχε δίκιο, αφού, αν το δούμε πραγματιστικά, το φευγιό του από τον Βορρά οδήγησε στον θάνατο του μαζί της.

Για την Σέρσεϊ αυτό δεν ήταν το μόνο deja vu. Καθώς βλέπει την οργή της Καλίσι να πραγματώνεται με τις φωτιές του Ντρόγκον, παρατηρεί και πράσινες φλόγες να σηκώνονται στον αέρα. Είναι οι ίδιες πράσινες φλόγες που κάλυψαν ένα μέρος του King’s Landing πίσω στην 6η σεζόν όταν η Σέρσεϊ έκαψε την Μαργκέρις και τον Γιόρας Τάιρελ στον πύργο του Sept Baelor.

Το όραμα του Μπραν για την Καλίσι

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως ο Μπραν τα είχε δει όλα πριν να γίνουν. Ήταν στο δεύτερο επεισόδιο της τέταρτης σεζόν όταν άγγιξε ένα από τα Ιερά Δέντρα και είχε όραμα με τη σκιά ενός δράκου πάνω από το King’s Landing. Μένει να δούμε αν γνώριζε και ποιος θα ήταν καβάλα στον δράκο.

Η Άρυα, ο Hound και το άλογο

Καθώς ο Hound κι η Άρυα έχουν μπει στο Κόκκινο Φρούριο με σκοπό αυτή να σκοτώσει την Καλίσι κι αυτός τον αδερφό του, γυρνάει και της λέει «θα πεθάνεις εδώ, πρέπει να φύγεις». Εκείνη διστάζει. Τότε της αποκρίνεται ακόμα πιο έντονα «κοίτα με, κοίτα πως έχω γίνει…αυτό θες;». Είναι ακριβώς η ίδια φράση που είχε πει στη Σάνσα Σταρκ πίσω στην δεύτερη σεζόν. Και τότε πάλι να βγάλει μια Σταρκ από το King’s Landing προσπαθούσε.

Ενδιαφέρον έχει κι η άλλη σύνδεση του με την Άρυα. Μια σύνδεση που έρχεται τη στιγμή που γράφεται το τέλος των αδερφών Κλιγκέιν. Η Άρυα είχε πει στην 3η σεζόν στον Σάντορ ότι κάποια μέρα θα του καρφώσει ένα στιλέτο στο μάτι και θα το βγάλει στο πίσω μέρος του κρανίου του. Τελικά, ήταν ο Σάντορ που το έκανε αυτό στον αδερφό του λίγο πριν του διαλύσει εντελώς τα μάτια και το κρανίο.

Το παρελθόν και το παρόν του Game of Thrones ενώθηκαν σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις. Υπάρχει και μία που ενώνει ξανά το Game of Thrones με τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Είναι η στιγμή που η Άρυα βλέπει ένα λευκό άλογο, καλυμμένο από στάχτη και τραυματισμένο, να στέκει όρθιο. Το πιάνει, το ηρεμεί, το καβαλάει και φεύγει. Πώς κατάφερε αυτό το άλογο να γλυτώσει από τη φωτιά, ενώ όλοι οι σύντροφοι του πέθαναν; Ίσως γιατί είναι ο Shadowfax, το άλογο του Γκάνταλφ, ο ηγέτης των Μεάρας.

Copy link
Powered by Social Snap