Ο Βίγκο Μόρτενσεν παραλίγο να πεθάνει στο Lord of the Rings

19/10/18 • 18:54 | UPD 19/10/18 • 18:54

Newsroom eleftherostypos.gr

Στο Return of the King, μια από τις πιο σημαντικές σκηνές και η τελευταία σκηνή μάχης είναι έξω από τις πύλες της Μόρντορ, εκεί όπου ο Άραγκορν οδηγεί τις εναπομείνασες στρατιές για να πολεμήσουν τον στρατό του Σάουρον.

Το Lord of the Rings είναι μέχρι και σήμερα η επικότερη τριλογία που έχουμε δει στο σινεμά. Ίσως όμως να μην ήταν τόσο επική ή μπορεί να είχε αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο μύθο αν ένας από τους ηθοποιούς είχε πραγματικά πεθάνει στα γυρίσματα. Όχι, αυτό δεν είναι κάποια πρόταση που κάνουμε. Είναι μια πιθανότητα που άγγιξε το ανώτερό της σε μια σκηνή της τρίτης ταινίας, με τον Βίγκο Μόρτενσεν να την γλυτώνει φθηνά.

Στο φινάλε της τριλογίας, στο Return of the King, μια από τις πιο σημαντικές σκηνές και η τελευταία σκηνή μάχης είναι έξω από τις πύλες της Μόρντορ, εκεί όπου ο Άραγκορν οδηγεί τις εναπομείνασες στρατιές του Ρόχαν και της Γκόντορ για να πολεμήσουν τον στρατό του Σάουρον. Όχι για τη νίκη. Αλλά για τον αντιπερισπασμό. Για να τραβήξουν το Μάτι πάνω τους και να αδειάσουν τα εδάφη, ώστε ο Φρόντο και ο Σαμ να έχουν ελεύθερο πεδίο για το βουνό του Χαμού.

Σ’ αυτή τη σκηνή  του Lord of the Rings, ο Βίγκο Μόρτενσεν βγάζει έναν τρομερό λόγο ως Άραγκορν, αλλά λίγο πριν έχει προσεγγίσει την πύλη με τον Γκάνταλφ, τον Λέγκολας, τον Γκίμλι και τον Έομερ. Όπως περιγράφει ο Ίαν Νέιθαν στο βιβλίο του Anything You Can Imagine: Peter Jackson and the Making of Middle-Earth, εκείνη η σκηνή έβαλε σε μεγάλο κίνδυνο τον Μόρτενσεν.

Τα γυρίσματα έγιναν σε μια έρημο στη Νέα Ζηλανδία, την Ραγκίπο. Εκεί ήταν παλιά στρατιωτική βάση και είχαν τοποθετηθεί από το στρατό της χώρας νάρκες. Κάποιες εξ αυτών ενεργές ως σήμερα. Πριν πάνε εκεί ο Πίτερ Τζάκσον και το συνεργείο με τους ηθοποιούς, ο στρατός τους είχε οριοθετήσει το που θα κινηθούν. Ο Βίγκο Μόρτενσεν όμως πάνω στο πάθος της στιγμής ξέφυγε από τις γραμμές και βρέθηκε σε έδαφος που κάλλιστα θα μπορούσε να έχει νάρκη και να εκραγεί.

Ο σκηνοθέτης του Lord of the Rings και όσοι ήταν εκεί πάγωσαν. Σάστισαν. Έμειναν αποσβολωμένοι να αναμένουν τη νάρκη να σκάσει. Ευτυχώς, για καλή τύχη όλων ο Μόρτενσεν δεν πάτησε σε νάρκη και επέστρεψε γρήγορα πίσω στην οριοθετημένη περιοχή.