Εντελώς μακριά από το παρελθόν του

Ο Λάνθιμος ξεφεύγει απ΄όσα μας έμαθε στη νέα του ταινία [trailer]

10/07/18 • 11:55 | UPD 10/07/18 • 11:55

Newsroom eleftherostypos.gr

Στο The Favourite ο Γιώργος Λάνθιμος δεν συνεργάζεται με τον σταθερό του σεναριογράφο, τον Ευθύμη Φιλίππου.

Έχοντας παρακολουθήσει την πορεία του Ευθύμη Φιλίππου στο ελληνικό θέατρο, μπορούμε να πούμε ότι ήταν το δικό του σενάριο που άνοιγε τις σκοτεινές διώρυγες στο μυαλό του Γιώργου Λάνθιμου. Τώρα που ο Λάνθιμος δεν έχει την πένα του Φιλίππου, βλέπουμε να παράγει μια ταινία που είναι κάτι πολύ διαφορετικό σε σχέση με το κινηματογραφικό του ιστορικό.

Κινέττα, Κυνόδοντας Lobster, Killing of A Sacred Deer. Μια τετράδα ταινιών που διέθεταν μια εξελικτική διαδικασία ως προς το λεγόμενο weird wave cinema. Είχαν ανοίκεια εξιστόρηση κι ένα περιεχόμενο που έμπαινε στα όρια του μεταφυσικού, που χαρακτηριζόταν από μια θαμπή απεικόνιση. Το ίδιο ίσχυε και για τις παραστάσεις που έγραψε ο Φιλίππου, όπως το Διάφορες Επιλογές Πέτρος και το Ρομπ.

Στο The Favourite ο Γιώργος Λάνθιμος συνεργάζεται με τους σεναριογράφους Τόνι ΜακΝαμάρα και την Ντέμπορα Ντέιβις. Πρόκειται για μια ταινία που εντάσσεται στη χορεία της μαύρης κωμωδίας, που διαθέτει μια εντελώς βρετανική αισθητική και μια χιουμοριστική ματιά εποχής. Η Ολίβια Κόλμαν είναι μια αυτάρεσκη βασίλισσα που την απορροφά ο ναρκισσισμός της.

Η Ρέιτσελ Βάις και η Έμμα Στόουν είναι δύο Αντουανέτες που εποφθαλμιούν για να πάρουν το θρόνο. Γι΄αυτό αρχίζουν τον ανταγωνισμό και μάχονται με ραδιουργία, ώστε να περάσουν πρώτες την γραμμή του τερματισμού.

Από το trailer φαίνεται ο Λάνθιμος να ξεφεύγει, όχι μόνο από τα όσα τον ακολουθούν, αλλά κι από την ίδια τη δυναμική του σεναρίου. Διαθέτει μεν ένα καλό σενάριο, αλλά αυτή τη φορά είναι περισσότερο εμφανής η σκηνοθετική του επίδραση και άλλα στοιχεία μιας ταινίας. Το σκηνικό, τα κοστούμια κτλ.