το αφιέρωσε στην Ελληνίδα μητέρα του

Οσκαρ μουσικής στον σπουδαίο ελληνικής καταγωγής Αλεξάντρ Ντεσπλά [εικόνες & βίντεο]

05/03/18 • 15:19 | UPD 05/03/18 • 15:19

O ελληνικής καταγωγής Αλεξάντρ Ντεσπλά μόλις κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ στην καριέρα του, για την υπέροχη μουσική που έγραψε για το «Shape of Water» του Del Toro, ο οποίος επίσης κέρδισε το πολυπόθητο βραβείο της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου για τη σκηνοθεσία.

Η ταινία Shape of Water πήρες επίσης το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, αλλά και αυτό για τα Σκηνικά.

Να αναφέρουμε πως η φετινή υποψηφιότητά του Desplat για Όσκαρ ήταν η 9η και πως πολύ πιθανόν ο ίδιος είναι ο Έλληνας με τις περισσότερες υποψηφιότητες-βραβεύσεις όλων των εποχών, σε τέτοιου βεληνεκούς βραβεία. Μετρά ήδη ένα Όσκαρ, για το «The Grand Budapest Hotel», 2 χρυσές σφαίρες (και άλλες 5 υποψηφιότητες), 2 Grammy (και άλλες 4 υποψηφιότητες) και 2 BAFTA (και άλλες 5 υποψηφιότητες).

«Ευχαριστώ, είναι καταπληκτικό! Η μητέρα μου γίνεται 90 φέτος, και νομίζω θα είναι πολύ χαρούμενη. Είναι Ελληνίδα, παρεμπιπτόντως» τόνισε ο σπουδαίος Αλεξαντρ Ντεσπλά μετά τη νίκη του.

Κατά τη διάρκεια της απονομής δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Γκιγιέρμο ντελ Τόρο. «Άφησε τη μουσική να γίνει η φωνή των ηρώων του, αλλά και για τη μελαγχολική αγάπη της ταινίας του». Εκτός από τη μητέρα του ο Ντεσπλά αφιέρωσε το βραβείο του και στις κόρες του.

Διαβάστε επίσης: Όσκαρ 2018: Οι μεγάλοι νικητές της 90ης απονομής βραβείων

Το Οσκαρ για τον Ντεσπλά ήρθε μετά τη Χρυσή Σφαίρα και το βραβείο BAFTA. Ο ιδιος ανέλαβε τη σύνθεση και την παραγωγή της μουσικής της ταινίας του Ντελ Τόρο, με τη συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου.

Αυτή ήταν η ένατη υποψηφιότητα του συνθέτη. Το πρώτο του Οσκαρ το κέρδισε το 2014 για τη μουσική της ταινίας «Hotel Grand Budapest».

Το Οσκαρ για τον Ντεσπλά ήρθε μετά τη Χρυσή Σφαίρα και το βραβείο BAFTA.

Ο ίδιος ανέλαβε τη σύνθεση και την παραγωγή της μουσικής της ταινίας του Ντελ Τόρο, με τη συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου. Η σταρ της όπερα Renée Fleming τραγουδάει το «You’ll Never Know», το οποίο δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες της ταινίας από τον Ντεσπλά.