Το Altered Carbon είναι η σειρά που δοξάζει την επιστημονική φαντασία

10/02/18 • 00:30 |

Πριν μιλήσουμε για την πολυσυζητημένη σειρά επιστημονικής φαντασίας του Netflix, Altered Carbon, αξίζει να κάνουμε ένα μικρό πρόλογο.

Γράφει ο Άρης Σώζος

Τα περίφημα sci-fi (για όσους δεν γνωρίζουν science fiction), ήταν πάντα ένα παρεξηγημένο είδος ψυχαγωγίας. Το γεγονός ότι εμφανίζονταν στο επίκεντρο του θέματος από ρομπότ και εξωγήινοι μέχρι μελλοντικές τεχνολογίες και ταξίδια στο χρόνο, έκανε πολλούς να τα βλέπουν με μισό μάτι. Ας δούμε σε άλλο ένα τεύχος του ET Magazine, στο EleftherosTypos.gr, γιατί…

Ανθρωποι σαν τον Ισαάκ Ασίμοβ, τον Άρθουρ Κλαρκ και τον Στιβ Άλεν, με τα διηγήματα τους (σ.σ.: ο Ασίμοβ έχει γράψει πάνω από 100 βιβλία) προετοίμασαν το έδαφος για να έρθουν άνθρωποι σαν τον μέγιστο Φίλιπ Ντικ και τον νεότερο Ρίτσαρντ Μόργκαν.

Σε αυτόν τον τελευταίο και στην τριλογία των βιβλίων του, στηρίχτηκε το Netflix για να ετοιμάσει την επική σειρά του «Altered Carbon» που στέκεται επάξια απέναντι από το Black Mirror, το Westworld, το νέο Star Trek και πολλά ακόμη sci-fi δημιουργήματα.

Στο μακρινό μέλλον οι άνθρωποι γεννιούνται με μία ειδική συσκευή αποθήκευσης συνείδησης που τοποθετείται στην σπονδυλική τους στήλη. Έτσι, όταν το σώμα τους ξεκινά να φθείρεται, μπορούν να την μεταφέρουν σε νέο σώμα.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται επιτέλους η αθανασία, δίνοντας την ευκαιρία στους ανθρώπους του μέλλοντος να ζήσουν εκατοντάδες χρόνια. Όμως η χαρισάμενη ζωή δεν είναι για όλους, παρά μόνο για όσους έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν αδρά το νέο τους σώμα ή ακόμη και κλώνους.

Με αυτόν τον τρόπο ο Μόργκαν θίγει και το θέμα των κοινωνικών διακρίσεων. Πρωταγωνιστής ο Τακέσι Κόβατς (Τζόελ Κίναμαν) ένας πρώην στρατιωτικός και τέως επαγγελματίας μισθοφόρος, που ξεχωρίζει τόσο για τις μαχητικές του ικανότητες όσο και για την αντίληψή του μέσα στο χώρο.

Ο Κόβατς επανέρχεται μετά από χρόνια ύπνωση σε νέο σώμα από ένα ζάμπλουτο επιχειρηματία (Τζέιμς Περφόι) για να ερευνήσει την δολοφονία του ίδιου του του εργοδότη.

Από εκεί και στο εξής, ξεκινάει να ξετυλίγεται ένα μοναδικό κουβάρι που μετατρέπει την σειρά άλλοτε σε περιπέτεια και άλλοτε σε αστυνομικό μυθιστόρημα. Με φόντο την μελλοντική πόλη που είχε φανταστεί ο Ντικ στην Ολική Επαναφορά ή όπως μας την παρουσίασε ο Ρίντλεϊ Σκοτ στο Μπλέιντ Ράνερ, εκτός από μία άκρως ενδιαφέρουσα υπόθεση, θα δεις και το μέλλον της ανθρώπινης φυλής. Στα καλύτερα, αλλά και στα χειρότερα του.

Με προδοσίες και ίντριγκες, με ανθρώπους που κλέβουν τις συνειδήσεις και τα σώματα των άλλων, αλλά και με εκείνους που πλέον έχουν κουραστεί από την αιωνιότητα και αναζητούν έναν ήρεμο θάνατο στα χέρια του Θεού – για όσους ακόμα πιστεύουν.

Το Altered Carbon κερδίζει στο βασικό χαρακτήρα που χάνουν τα υπόλοιπα sci fi. Δεν χάνει την cyberpunk ταυτότητά του και δεν είναι σε καμία περίπτωση προβλέψιμο.

Κρατάει τον θεατή σε πλήρη αγωνία από το πρώτο μέχρι το τελευταίο επεισόδιο, προβληματίζοντας τον για την κοινωνία του μέλλοντος και δείχνοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει τόσο ευλογία όσο και κατάρα.

Αξίζει να του δώσεις μία ευκαιρία. Ο πρώτος κύκλος επεισοδίων είναι ήδη διαθέσιμος από το Netflix.