Φιλμογραφία made in Greece στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

11/10/17 • 20:01 | UPD 11/10/17 • 20:03

Πενήντα μεγάλου μήκους ταινίες και άλλες δεκαεπτά μικρού μήκους θα απολαύσουν φέτος οι επισκέπτες του φεστιβάλ

Μια αρκετά καλή γεύση της πρόσφατης εγχώριας παραγωγής θα μας δώσει το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από τις 2 έως τις 12 Νοεμβρίου.

Πενήντα μεγάλου μήκους ταινίες και άλλες δεκαεπτά μικρού μήκους θα απολαύσουν φέτος οι επισκέπτες του φεστιβάλ, με τις περισσότερες από αυτές να κάνουν πρεμιέρα στα προγράμματα της διοργάνωσης.

Πιο συγκεκριμένα, το φεστιβάλ φιλοξενεί δεκαεννιά φιλμ σε επίσημη πρώτη, έξι φιλμ σε «μια δεύτερη ματιά», ένα σε ειδική προβολή και τρεις στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα».

Ανάμεσα στις ταινίες που θα κάνουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη συναντάμε την καινούργια του Σταύρου Τσιώλη «Γυναίκες που περάσατε από δω». Ο σπουδαίος δημιουργός ολοκληρώνει την τριλογία των γυναικών μετά τα «Παρακαλώ, γυναίκες, μην κλαίτε» και «Ας περιμένουν οι γυναίκες» και αυτή τη φορά φέρνει στη μεγάλη οθόνη τον Κωνσταντίνο Τζούμα, τον Ερρίκο Λίστη και τον Τάκη Χρυσικάκο σε μια ιστορία όπου, παρά τα φαινόμενα, όλοι αναζητούν την ανθρώπινη επαφή.

Η Ελίνα Ψύκου, μετά την «Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», επανέρχεται με το «Γιο της Σοφίας», ταινία που απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα. Το «Love Me Not» είναι η νέα ταινία του βραβευμένου στη Βενετία Αλέξανδρου Αβρανά. Ταινία που διαγωνίστηκε πρόσφατα στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και πρωταγωνιστούν οι Χρήστος Λούλης και Ελένη Ρουσσινού. Ο Τώνης Λυκουρέσης επιστρέφει με την «Επαφή», εγκλωβίζοντας διάφορους τύπους ανθρώπων σε σταματημένα ασανσέρ (Νένα Μεντή, Ακης Σακελλαρίου, Βασίλης Κουκαλάνι κ.ά.), ενώ η Δώρα Μασκλαβάνου παρουσιάζει την «Πολυξένη». Μια 12χρονη κοπέλα που στην Κωνσταντινούπολη του 1955 υιοθετείται από ένα ζευγάρι επιφανών Ελλήνων. Με τους Κάτια Γκουλιώνη, Λυδία Φωτοπούλου, Ακύλλα Καραζήση.

Στα «Χρόνια πολλά» του Χρίστου Γεωργίου, πατέρας και κόρη περνάνε μερικές μέρες μαζί στο εξοχικό για να βρουν χαμένες ισορροπίες (Νίκος Κουρής, Μυρτώ Αλικάκη, Δημήτρης Ημελλος), ενώ ο Δημήτρης Τσιλιφώνης με το «Do it yourself» προτείνει μια ταινία δράσης με τους Αργύρη Ξάφη, Μάκη Παπαδημητρίου, Θέμη Πάνου κ.ά.

Στην ενότητα «Μια δεύτερη ματιά» φιλοξενούνται έξι ταινίες που έχουν κάνει την πρεμιέρα τους, όπως οι «Γραμμές» του Βασίλη Μαζωμένου, «Τέλειοι ξένοι» του Θοδωρή Αθερίδη, «The Great Eastern» των The Callas κ.ά., ενώ στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα» θα συναντήσουμε ταινίες Ελλήνων που ζουν και δημιουργούν στο εξωτερικό, όπως το «West of sunshine» του Τζέισον Ραφτόπουλος για έναν άνδρα που καλείται να ξεχρεώσει μέσα σε 24 ώρες μέχρι που καταφτάνει ο μικρός του γιος ή το «Everything is wonderful» της Πία Μέχλερ σχετικά με τη φιλία δύο γυναικών μεταναστών (Τόνια Σωτηροπούλου, Πία Μέχλερ).

Από τη Δράμα

Παρούσες στη Θεσσαλονίκη οι δεκαεπτά μικρού μήκους ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Δράμας, ενώ «Το προξενιό της Αννας» του Παντελή Βούλγαρη και το «Θου-Βου φαλακρός πράκτορας: Επιχείρηση Γης Μαδιάμ» του Θανάση Βέγγου θα προβληθούν στην ενότητα «Καθολικά προσβάσιμες προβολές». Οι ταινίες θα προβληθούν με ακουστική περιγραφή για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους.

Στην ενότητα Film Forward θα δούμε πέντε ταινίες μικρού μήκους που πειραματίζονται με την κινηματογραφική γλώσσα, όπως η «8η ήπειρος» του Γιώργου Ζώη και τα «Ακρόπολη», «O ναός της παρθένου» και «Χειρόγραφο» της Εύας Στεφανή.
Ακόμη επτά ελληνικές παραγωγές φιλοξενούνται στην Αγορά του Φεστιβάλ σε αναζήτηση χρηματοδότησης, διανομής και συμπαραγωγής.

Τέλος, σε ειδική προβολή παρουσιάζεται το ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρίτου «Dolphin Man». Ταινία που αναφέρεται στο δύτη Ζακ Μαγιόλ, που ενέπνευσε τον Λικ Μπεσόν για το «Απέραντο γαλάζιο». Παρών στην προβολή θα είναι ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Ζαν Μαρκ Μπαρ.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΛΙΓΚΑΣ
kzaligas@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου