ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ

Έρευνα Alco: Οι πέντε μεγάλοι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα

22/12/16 • 19:18 | UPD 22/12/16 • 19:19

Απαισιοδοξία και φόβος επικρατεί στον τομέα των επιχειρήσεων, όπως αποκαλύπτει η έρευνα της Alco για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν ή θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον.

Σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες η μεσοσταθμική αύξηση κινδύνων φτάνει το εντυπωσιακό 60%, με την πολιτική αστάθεια να εδραιώνεται ως ο σημαντικότερος κίνδυνος με πολύ αυξημένα ποσοστά, ενώ δυσκολίες χρηματοδότησης και αλλαγές θεσμικού πλαισίου εμφανίζουν διπλάσια σχεδόν ποσοστά σε σχέση με το 2015 και σταθερά υψηλά είναι τα ποσοστά για ασφάλεια συστημάτων και φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ειδικής έρευνας που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 3rd Business Continuity Management Forum με συνδιοργανωτές το περιοδικό Netweek της Boussias Communications και την Fidel & Fortis Μanagement Consultants στις 15 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, οι ρυθμοί προετοιμασίας και συνολικότερης θωράκισης των επιχειρήσεων, παρά τις αυξανόμενες προκλήσεις είναι πιο αργοί από το αναμενόμενο.

60 ανώτατα στελέχη από ισάριθμες πολύ μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας (άνω των 500 εργαζομένων), απάντησαν σχετικά με τους κινδύνους του «σήμερα» και του αύριο»

Πιο αναλυτικά οι πέντε σημαντικότεροι κίνδυνοι είναι η πολιτική αστάθεια (81%), οι απειλές που νιώθουν σε σχέση με την ασφάλεια (62%), οι φυσικές καταστροφές (56%), οι δυσκολίες χρηματοδότησης (55%) και οι συνεχείς αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο (48%).

Οι δύο πιο σημαντικοί τομείς στους οποίους εστιάζουν οι επιχειρήσεις σήμερα είναι η ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων και η ασφάλεια των εργαζομένων τους, ενώ οκτώ στα δέκα ανώτατα στελέχη δηλώνουν ότι είναι αρκετά έτοιμα για να αντιμετωπίσουν έκτακτα συμβάντα, γεγονός όμως που σε μια βαθύτερη ανάγνωση ερμηνεύεται ως μη επαρκής.

Στην πραγματικότητα από τις επιχειρήσεις που δηλώνουν όλα τα παραπάνω, τα τελευταία 3 χρόνια μόνο οι 4 στις 10 είναι εξοικειωμένες με την έννοια της επιχειρησιακής συνέχειας (ΕΣ), ενώ μόνο η μια στις δύο διαθέτει κανονικό σύστημα επιχειρησιακής συνέχειας.

Με δεδομένες τις αυξανόμενες απειλές και το διαχρονικά ασταθές και υφεσιακό περιβάλλον, στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα μας, θα ανέμενε κάποιος να έχουν αναλάβει μεγαλύτερες πρωτοβουλίες για μια πολύ πιο ολοκληρωμένη θωράκισή τους, γεγονός που δεν αποτυπώνεται από την έρευνα.

  • Save