Breaking News

BUSINESS #Tags:

Φάκελος ΛΑΡΚΟ: Από τα δωρεάν σπίτια και τους υπέρογκους μισθούς στην χρεοκοπία

Οι όροι της ΔΕΗ για να συνεχιστεί η ηλεκτροδότηση της ΛΑΡΚΟ

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

Δωρεάν σπίτια και ασφαλιστήρια ζωής σε εργαζόμενους και εργολάβους της ΛΑΡΚΟ, τα οποία πλαισιώνονται από υπέρογκους μισθούς και επιδόματα –-μεταξύ αυτών ακόμη και για γαλοπούλα και οβελία, είναι μερικά από όσα απολάμβαναν μέχρι πρότινος στην εταιρία.

Ωστόσο, τα χρέη τόσο προς το Δημόσιο όσο και σε τρίτους φαίνεται πως θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία.

Παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες, η επιχείρηση δεν κατάφερε να εξυγιανθεί. Σύμφωνα με πηγές του Ελεύθερου Τύπου, ο λόγος «είναι ότι δεν αντιμετωπίζεται ο πυρήνας του προβλήματος, το γεγονός δηλαδή πως οι παραγωγικές εγκαταστάσεις είναι απαρχαιωμένες, το κόστος παραγωγής ελέω κρατικής διαχείρισης είναι ανεξέλεγκτο και πολλαπλάσιο των εσόδων με αποτέλεσμα η εταιρία να συσσωρεύει διαρκώς ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων και η νοοτροπία που επικρατούσε μέχρι πρόσφατα ήταν υπέρ της διατήρησης του «δημόσιου χαρακτήρα» της επιχείρησης και της αύξησης των μισθών».

Λογαριασμός

Οπως προκύπτει, μέχρι στιγμής η εταιρία έχει κοστίσει περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και τους πιστωτές της. Κατά τις ίδιες πηγές, «δεν είναι υπερβολή η διαπίστωση ότι αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση υπάρχει κίνδυνος η ΛΑΡΚΟ να παρασύρει και τη ΔΕΗ στο γκρεμό», δεδομένου ότι της χρωστάει περισσότερα από 340 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, χρωστά περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές και πάνω από 50 εκατ. σε τράπεζες. Στο μεταξύ, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έχουν καταλογιστεί παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 136 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο καλείται να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη εφαρμογή της απόφασης, διεκδικώντας πλέον την επιβολή προστίμου.

Παροχές…

Χαρακτηριστικό του αλαλούμ που επικρατεί είναι το κόστος της μισθοδοσίας (με στοιχεία 2016) το οποίο υπερβαίνει ακόμη και τις 73.000 ευρώ το χρόνο για εργαζόμενους με πολυετή προϋπηρεσία. Ωστόσο, πέρα από τους μισθούς και τα επιδόματα που καταβάλλονται, η ΛΑΡΚΟ δίνει απλόχερα μεταξύ άλλων πριμ παραγωγής, επίδομα ετοιμότητας, επιδόματα γαλοπούλας και… οβελία.

Συγκεκριμένα, για έναν μηχανικό η πρόσθετη αυτή αμοιβή κυμαίνεται στα 300 ευρώ το μήνα. Το επίδομα ετοιμότητας καταβάλλεται μία ή δύο φορές το δίμηνο σε στελέχη και εργαζόμενους για να προστρέξουν αν συμβεί κάποιο έκτακτο γεγονός κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η αμοιβή για την ετοιμότητα κυμαίνεται για ένα στέλεχος στα 1.000 ευρώ. Το επίδομα γαλοπούλας τα Χριστούγεννα είναι 40 ευρώ και αρνιού το Πάσχα 100 ευρώ. Συνολικά, με τα παραπάνω και τα άλλα ισχύοντα επιδόματα ο μηνιαίος μισθός ενός εργοδηγού με 30ετή προϋπηρεσία διαμορφώνεται στα 4.363 ευρώ ενώ για έναν μηχανικό με 3ετή προϋπηρεσία φθάνει στα 3.673 ευρώ.

Παράλληλα, πρόβλημα αποτελεί η μη προστασία του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη εναπόθεση παραπροϊόντων στη θάλασσα, με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι σκωρίας να καταλήγουν εκεί.

Το πρόγραμμα παροχής κατοικίας στους εργαζόμενους εφαρμόζεται στον οικισμό Μεταλλείων Αγίου Ιωάννη και στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας και περιλαμβάνει, εκτός από τη στέγη, και τα κόστη διαμονής (νερό, ρεύμα, τηλέφωνο). Οπως επισημαίνουν πηγές της εταιρίας, στον οικισμό του Αγίου Ιωάννη έχουν δοθεί κατοικίες όχι μόνο σε υπαλλήλους της αλλά και σε τρίτους (όπως σε εργαζόμενους εργολάβων και σε εργολάβους). Πρόκειται για 300 οικογένειες που ζουν στον οικισμό της Λάρυμνας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου  

Δείτε επίσης

Copy link
Powered by Social Snap