ΣΕΚΑΠ: Σήμερα η κρίσιμη δικαστική απόφαση για παράταση ζωής ή πτώχευση

29/12/17 • 10:46 | UPD 29/12/17 • 10:46

Να κερδίσει χρόνο και να πάει τον… αγώνα σε «παράταση» επιχειρεί ο Ιβάν Σαββίδης, μετά τη δημόσια απειλή για «αναγκαστική πτώχευση» της ΣΕΚΑΠ.

Να κερδίσει χρόνο και να πάει τον… αγώνα σε «παράταση» επιχειρεί ο Ιβάν Σαββίδης, μετά τη δημόσια απειλή για «αναγκαστική πτώχευση» της ΣΕΚΑΠ.

Ο ομογενής επιχειρηματίας αποφάσισε να «τρέξει» με ρυθμούς… χελώνας τη διαδικασία, προσδοκώντας σε μία λύση, η οποία αναγκαστικά πρέπει να είναι πολιτική. Χθες, συνεδρίασε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της καπνοβιομηχανίας, το οποίο αποφάσισε τη τοποθέτηση νέου γενικού διευθυντή και όρισε ειδικό σύμβουλο έναν έμπειρο νομικό σε ζητήματα πτώχευσης. Στην ανακοίνωση που φέρει τον τίτλο «Η ΣΕΚΑΠ αντιμετωπίζει θέμα πτώχευσης», γίνεται επίσης γνωστό ότι η καπνοβιομηχανία θα προχωρήσει σε παύση πληρωμών, αν η σημερινή συζήτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε στο Εφετείο Κομοτηνής δεν έχει αίσια έκβαση.

Το ότι η ΣΕΚΑΠ «αντιμετωπίζει» θέμα πτώχευσης, όπως αναφέρει ο τίτλος της ανακοίνωσης, αποτελεί ένδειξη ότι ο Ιβάν Σαββίδης ελπίζει σε πολιτική λύση.

Σήμερα, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στο Εφετείο Κομοτηνής, όπου στις 12 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η ΣΕΚΑΠ σε βάρος του τελωνείου Ξάνθης.

Ζητά την αναστολή της απόφασης του τελωνείου με την οποία απαγορεύτηκε η διάθεση των προϊόντων της στην ελληνική αγορά, ως απόρροια της επικύρωσης από το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής του προστίμου, ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ, για τελωνειακές παραβάσεις του 2009. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν η ΣΕΚΑΠ κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα, θα μπορεί να διαθέτει και πάλι τα προϊόντα της στην αγορά.

Σε αντίθετη περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε χθες την απόφαση να προχωρήσει σε παύση πληρωμών. Ενα ενδεχόμενο που ήταν ορατό και ξεκάθαρο από την αρχή, καθώς η καπνοβιομηχανία δεν έχει πια έσοδα.

Στην ανακοίνωση, η οποία αποτελείται από 159 λέξεις, αναφέρεται επίσης ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΕΚΑΠ όρισε ως Νομικό – Ειδικό Σύμβουλο της εταιρείας, για το χειρισμό όλων των σχετικών θεμάτων με τη διαδικασία της πτώχευσης, τον κ. Σεραφείμ Σωτηριάδη, ιδρυτή της δικηγορικής εταιρείας “Σεραφείμ Σωτηριάδης και Συνεργάτες Εταιρεία Δικηγόρων”, με εξειδίκευση στα θέματα του Πτωχευτικού Δικαίου. Εκ των πρώτων ενεργειών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ αποτέλεσε ο ορισμός του κ. Σταύρου – Κωνσταντίνου Παπασπύρου του Χρυσοστόμου ως νέου γενικού διευθυντή της ΣΕΚΑΠ, απόφαση για την οποία ενημερώθηκε και ενέκρινε ο κ. Σωτηριάδης». Να σημειωθεί ότι ο κ. Παπασπύρου αντικαθιστά την κ. Σόνια Δήμογλη, η οποία είχε τοποθετηθεί γενική διευθύντρια μόλις πριν από τρεις μήνες.

Σήμερα, έξω από το Εφετείο Κομοτηνής αναμένεται να συγκεντρωθούν οι 170 εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ και οι οικογένειές τους. Θέλουν με αυτόν τον τρόπο να πιέσουν, ζητώντας την αναστολή της απόφασης του Τελωνείου Ξάνθης.

«Εχω ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι το θέμα είναι πολιτικό. Εκεί πρέπει να αναζητηθεί η λύση του. Οι ντόπιοι κυβερνητικοί βουλευτές είναι εξαφανισμένοι και μας δουλεύουν “ψιλό γαζί”. Η κυβέρνηση “σφυρίζει” αδιάφορα. Ούτε ο Σαββίδης είχε καταλάβει ότι τον δουλεύουν. Και κανείς από την κυβέρνηση δεν μας είπε ποιον αφορούσε η τροπολογία που είχαν ψηφίσει στη Βουλή. Είπαν ότι δεν αφορούσε τη ΣΕΚΑΠ, όπως αποδείχθηκε άλλωστε, καθώς δεν είχε αναδρομική ισχύ. Ποιον αφορούσε τελικά; Γιατί κανείς δεν μας ενημερώνει;», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Αγγελος Μπεμπεκίδης. «Είμαστε σε αναβρασμό και σε συντονισμό όλοι οι φορείς για να αποτρέψουμε το χειρότερο σενάριο», κατέληξε.

Ψήφισμα-καμπανάκι σε Τσίπρα, αρχηγούς κομμάτων και Βουλή

Εκκληση για άμεση λύση στο θέμα της ΣΕΚΑΠ, ώστε η καπνοβιομηχανία να μην οδηγηθεί σε πτώχευση, απευθύνει το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης με ψήφισμά του, που αποστέλλεται στον πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Οικονομίας και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι «είναι τραγικό σήμερα να κινδυνεύει να βάλει λουκέτο μια υγιής και κερδοφόρα επιχείρηση, που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ, απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους, συνεισφέρει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στα δημόσια έσοδα και στα ασφαλιστικά ταμεία κι αποτελεί οικονομικό και εργασιακό “πνεύμονα” για την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή».

Στο κείμενο του ψηφίσματος, ο δήμαρχος Ξάνθης και το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, αλλά και την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το μέλλον της ιστορικής καπνοβιομηχανίας. «Μια ιστορική εταιρεία, που διεσώθη μόλις χτες και μετετράπη από προβληματική και υπερχρεωμένη σε κερδοφόρα με αναπτυξιακή τροχιά, δυστυχώς βρίσκεται και πάλι στο σημείο “μηδέν”, φορτωμένη από την περίοδο του 2009 με ένα υπέρογκο ποσό προστίμου 38,2 εκατ. ευρώ (…) Η εταιρεία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της περιοχής μας και η απρόσκοπτη λειτουργία της είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, καθώς προσφέρει άμεσα ή έμμεσα θέσεις εργασίας σε περισσότερες από 200 οικογένειες», υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.

Αγγελος Αγγελίδης
aaggelidis@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap