Αγωνία στη ΣΕΚΑΠ – Σήμερα η συνεδρίαση για την πτώχευση

28/12/17 • 09:01 | UPD 28/12/17 • 09:01

Σήμερα το πρωί, πίσω από τις βαριές πόρτες της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, «παίζεται» η τύχη τόσο της καπνοβιομηχανίας όσο και των 170 εργαζομένων της.

Σήμερα το πρωί, πίσω από τις βαριές πόρτες της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, «παίζεται» η τύχη τόσο της καπνοβιομηχανίας όσο και των 170 εργαζομένων της. Η απειλή της «αναγκαστικής πτώχευσης» ξάφνιασε αρκετούς στη Θρακική πόλη, αλλά για τους περισσότερους ήταν μία αναμενόμενη εξέλιξη.

Σε έκτακτη συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την έναρξη της αναγκαστικής πτώχευσης. Σύμφωνα με διαρροές της επιχείρησης, σήμερα δεν αναμένεται η ανακοίνωση «λουκέτου» αλλά η αφετηρία μίας ολόκληρης διαδικασίας, η οποία αν δεν έχει εντυπωσιακές ανατροπές, τότε θα οδηγήσει στην πτώχευση.

Τη δρομολόγηση έχει αναλάβει το Διοικητικό Συμβούλιο και όχι η γενική συνέλευση της εταιρείας, το 84% της οποίας βρίσκεται στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη.

Ο ομογενής επιχειρηματίας φέρεται να εξέταζε το ενδεχόμενο να παραβρεθεί στη συνεδρίασή του το Δ.Σ. της ΣΕΚΑΠ, αλλά την τελευταία στιγμή αποδέχθηκε την εισήγηση να μην το κάνει, ώστε να εμφανιστεί μόνο όταν υπάρχει σοβαρή προοπτική λύσης. Αυτή δεν αποκλείεται, ειδικά μετά τη σχετική ραδιοφωνική τοποθέτηση του βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρη Στογιαννίδη.

Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη τόνισε πως η κυβέρνηση έδειξε πως ήθελε να λύσει το θέμα με την τροπολογία που έφερε και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και πρόσθεσε πως αν χρειαστεί θα έρθει και νομοτεχνική βελτίωση. Ωστόσο, ο κ. Στογιαννίδης δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η απειλή της αναγκαστικής πτώχευσης «εκτοξεύτηκε» από τη διοίκηση της ΣΕΚΑΠ προκειμένου να ασκήσει πίεση και στο Εφετείο της Κομοτηνής, το οποίο αύριο θα συζητήσει τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η καπνοβιομηχανία.

Συγκεκριμένα, μετά την επικύρωση από το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής του προστίμου, ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ, που επιβλήθηκε στην καπνοβιομηχανία για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές παλαιότερης χρήσης, το τελωνείο της Ξάνθης «μπλόκαρε» τη διανομή προϊόντων της ΣΕΚΑΠ στην ελληνική αγορά. Από την καπνοβιομηχανία επισήμαναν ότι η εμπλοκή προέκυψε επειδή μετά τη δικαστική απόφαση επικύρωσης του προστίμου το Τελωνείο αρνήθηκε να δεχτεί την πίστωση φόρου των 28 ημερών, που ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας παραχωρεί στις καπνοβιομηχανίες, προκειμένου να διανείμουν στην ελληνική αγορά τα προϊόντα τους.

Για αυτό τον λόγο, οι καπνοβιομηχανίες καταθέτουν, όπως προβλέπεται, εγγύηση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο, παρότι –συνεχίζουν οι ίδιες πηγές- η ΣΕΚΑΠ έχει καταθέσει εγγύηση τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ και ταυτόχρονα έχει υποβάλει αίτηση αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, το Τελωνείο, μετά την απόφαση του δικαστηρίου που επικύρωσε το πρόστιμο, αρνείται την πίστωση, ζητώντας την άμεση καταβολή του. Ετσι, η καπνοβιομηχανία κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα που συζητούνται αύριο στην Κομοτηνή. Αν καταφέρει να τα κερδίσει, τότε θα μπορεί και πάλι να διαθέτει τα προϊόντα της στην ελληνική αγορά.

«Το θέμα είναι ξεκάθαρα πολιτικό και εκεί πρέπει να αναζητηθεί η λύση του. Οπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις», δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Αγγελος Μπεμπεκίδης. Χθες, είχε συνάντηση με τους προέδρους των δύο σωματείων εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ και αποφασίστηκε αρχικά να πραγματοποιήσουν αύριο το πρωί συγκέντρωση έξω από το Εφετείο της Κομοτηνής όπου θα συζητούνται τα ασφαλιστικά μέτρα.

«Οι εξελίξεις τρέχουν και είναι ραγδαίες. Είμαστε σε επικοινωνία με όλους τους φορείς της Ξάνθης και της περιοχής αναζητώντας μία κοινή γραμμή, προκειμένου να πιέσουν στη κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης. Κινδυνεύουν να χαθούν 170 θέσεις εργασίας και να μείνουν χωρίς εισόδημα πολλές οικογένειες», πρόσθεσε.

Άγγελος Αγγελίδης
aaggelidis@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου