ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΣΙΚΙΝΟ

«Ερχόμαστε κοντά»: Η καμπάνια της Wind για την άγονη γραμμή [βίντεο]

19/12/17 • 16:21 | UPD 19/12/17 • 16:23

Ο μέσος Έλληνας έχει την εικόνα ότι η Σίκινος είναι ένα μικρό νησί στην άγονη γραμμή, στη νότιες Kυκλάδες, μεταξύ Ίου και Φολεγάνδρου.

Ο μέσος Έλληνας έχει -στην καλύτερη περίπτωση- την εικόνα ότι η Σίκινος είναι ένα μικρό νησί στην άγονη γραμμή, στη νότια πλευρά των Kυκλάδων, μεταξύ Ίου και Φολεγάνδρου.

Οι πιο υποψιασμένοι ταξιδευτές γνωρίζουν ότι η μικροσκοπική Σίκινος είναι ένας ανεξερεύνητος επίγειος παράδεισος, με λιγοστούς ζεστούς κατοίκους και ανελέητο κυκλαδίτικο φως.

Πόσοι όμως αλήθεια γνωρίζουν ότι αυτό το φως, αυτός ο αέρας και αυτή η γη παράγει, εδώ και αιώνες, ένα εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι και ότι υπάρχουν νέοι άνθρωποι, που προσπαθούν να ανοίξουν για αυτό το προϊόν ένα παράθυρο στην εξωστρέφεια;

Η Σίκινος, όπως και η Ανάφη, αλλά και τα περισσότερα απομακρυσμένα νησιά της ελληνικής ακτογραμμής, όπως, άλλωστε, και όλες οι δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές της Ελλάδα, βιώνουν μια -άνιση- ψηφιακή πραγματικότητα. Όντας στη σκοτεινή πλευρά της τεχνολογίας, πολλές περιοχές της χώρας στερούνται των ψηφιακών απολαύσεων, που προσφέρει σήμερα το παγκόσμιο Διαδίκτυο.

Σε μια εποχή που η τεχνολογία μπορεί να ανοίξει στις «γκρίζες» ψηφιακά «νησίδες» της χώρας νέους ορίζοντες σε επίπεδο οικονομίας και κοινωνίας, νησιά όπως η Σίκινος βρίσκονται -κατά κάποιο τρόπο- σε ψηφιακό σκοτάδι.

Με την Ελλάδα να έχει υψηλά ποσοστά «ψηφιακού αναλφαβητισμού», γεγονός που στερεί από τους πολίτες την πρόσβαση σε σημαντικές ευκαιρίες, είναι πλέον θέμα δημοκρατίας η ίση πρόσβαση όλων των κατοίκων σε υψηλής ποιότητας διαδικτυακές και εν γένει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Είναι θέμα επιβίωσης, ειδικά όταν μιλάμε για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που μέσω Διαδικτύου μπορούν να κάνουν τις τραπεζικές τους συναλλαγές γιατί μπορεί να μην υπάρχει υποκατάστημα τράπεζας στην περιοχή τους, τις παραγγελίες προϊόντων τους, να συναλλαχθούν και να επικοινωνήσουν με δημόσιους φορείς κλπ. Σε επίπεδο κατοίκων, υπηρεσίες τηλεϊατρικής, εκπαίδευσης κ.ά μπορούν να αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητα μικρών και μεγάλων.

Η WIND βάζει φέτος τη Σίκινο στο ψηφιακό επίκεντρο, όπως είχε κάνει δύο χρόνια νωρίτερα με την Ανάφη. Κάνοντας πράξη τη διαχρονική της δέσμευση για ισότιμη πρόσβαση όλων των Ελλήνων στις απεριόριστες δυνατότητες της επικοινωνίας και των νέων τεχνολογιών, πρωτίστως ως κοινωνικά αγαθά, η WIND έρχεται να δώσει ώθηση στην ψηφιακή εξωστρέφεια της Σικίνου.

Η ιστορία του κ. Κώστα

Σε μια προσπάθεια να συμβάλλει θετικά στην καθημερινή ζωή και εργασία των κατοίκων, βελτιώνοντας τη διαβίωσή τους όλο τον χρόνο, η WIND κάνει πράξη την εταιρική της κουλτούρα, που αντιμετωπίζει την επικοινωνία και τη συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο ως τα θεμέλια της νέας ψηφιακής πραγματικότητας.

Η ιστορία του Πατέρα Θεόδωρου

Δωρεάν επικοινωνία

Επενδύοντας σε εξοπλισμό νέας τεχνολογίας στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές στο νησί, ώστε να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στους κατοίκους μέσω του δικτύου της, η WIND προχώρησε και σε μία σημαντική δωρεά, με αποδέκτες όλους τους κατοίκους του νησιού.

«Υιοθετώντας» τηλεπικοινωνιακά τους 230 μόνιμους κατοίκους της Σικίνου, τους προσφέρει δωρεάν επικοινωνία για έναν χρόνο. Επιπλέον, δώρισε και από μία συσκευή smartphone για τους νεότερους, συμπεριλαμβανομένων των καθηγητών – δασκάλων των σχολείων, των αστυνομικών και του γιατρού του νησιού, καθώς και μια συσκευή τηλεφώνου απλής λειτουργίας για όσους είναι άνω των 65 ετών.

Αναγνωρίζοντας ότι το πρώτο «φυτώριο» ψηφιακών δεξιοτήτων είναι το σχολείο, η WIND, διέθεσε σε όλους τους μαθητές της Σικίνου από έναν φορητό υπολογιστή (laptop), εφοδιασμένο με κάρτες mobile broadband για ασύρματη σύνδεση στο Internet μέσω του δικτύου της.

Η χρήση των καρτών είναι επίσης δωρεάν για ένα έτος. Με τη βεβαιότητα ότι ο δωρεάν εξοπλισμός θα λειτουργήσει ως «εργαλείο» εξοικείωσης με τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητές της, η WIND δώρισε σε όλους τους μαθητές Γυμνασίου ένα smartphone με δωρεάν σύνδεση f2g για ένα χρόνο και laptop με δωρεάν data για ένα χρόνο και προεγκατεστημένο πρόγραμμα γονικού ελέγχου. Οι μαθητές Δημοτικού έλαβαν laptop με δωρεάν data για ένα χρόνο και πρόγραμμα γονικού ελέγχου, ενώ τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και νηπιαγωγείου πήραν στα χέρια τους από ένα καλό παιχνίδι.

Ήδη, η Σίκινος έχει υποδεχτεί τα τηλεπικοινωνιακά δώρα της WIND, οι άνθρωποι της οποίας βρέθηκαν στο νησί και παρέδωσαν τη δωρεά στους αποδέκτες της στις 21 Νοεμβρίου, σε ένα πολύ εορταστικό κλίμα, με συμμετοχή στις τοπικές εκδηλώσεις για τα Εισόδια της Θεοτόκου, τη μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή του νησιού.

Όπως περιγράφει ο Δήμαρχος Σικίνου, κ. Βασίλης Μαράκης: «Οι κάτοικοι με το αναβαθμισμένο δίκτυο 4G της WIND που διαθέτουν, επικοινωνούν με φίλους και συγγενείς ακόμη και αν βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά. Οι νέοι αξιοποιούν την τεχνολογία για ν’ ακούσουν την αγαπημένη τους μουσική, να περιηγηθούν στην ψηφιακή βιβλιοθήκη για να καλλιεργήσουν τις γνώσεις τους αλλά και να καταγράψουν μοναδικές στιγμές της καθημερινότητά τους».