Στις 27 Ιουνίου το προκήρυξε, στις 28 Ιουνίου εγκρίθηκε από τη Βουλή και στις 5 Ιουλίου διεξήχθη. Τη συνέχεια τη θυμόμαστε όλοι καλά. Εκλεισαν οι τράπεζες, υπεγράφη ένα τρίτο αχρείαστο και χειρότερο Μνημόνιο και όσοι νέοι μπορούσαν να φύγουν από τη χώρα, και δεν το είχαν κάνει ακόμα, έφυγαν.
Την περίοδο της οικονομικής κρίσης έφυγαν από την Ελλάδα περίπου 600.000 άτομα επειδή η ανεργία ήταν σχεδόν στο 25%, επειδή επιχειρήσεις και εργοστάσια έκλειναν, επειδή η νέα γενιά έπρεπε να ζήσει με μισθό-χαρτζιλίκι 450 ευρώ, επειδή οι φόροι ανέβαιναν και η μεσαία τάξη φαλίρισε. Για τον Αλέξη Τσίπρα, όμως, «το 2015 οι νέοι έφευγαν γιατί δεν τους “άντεχε” η χώρα, ενώ τώρα επιλέγουν το εξωτερικό γιατί δεν αντέχουν οι ίδιοι τη χώρα». Για μία ακόμα φορά παραποιεί συνειδητά την πραγματικότητα.
Στην Ελλάδα επέστρεψαν τα τελευταία χρόνια σχεδόν 400.000 Ελληνες και το 2023 για πρώτη φορά υπήρξε θετικό ισοζύγιο εισροών-εκροών, με 47.000 να επιστρέφουν έναντι 32.800 που έφυγαν. Και ξέρετε γιατί επέστρεψαν; Επειδή η Ελλάδα έχει αλλάξει. Η ελληνική οικονομία αναβαθμίζεται διαρκώς από τους ξένους οίκους και αποτελεί πρότυπο, ακόμα και για οικονομίες όπως η γερμανική. Από το 2019 έως σήμερα έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 500.000 θέσεις εργασίας, η ανεργία τον Απρίλιο έπεσε στο 8,3%, ο κατώτατος μισθός έχει ανέβει στα 880 ευρώ και τα εντυπωσιακά πλεονάσματα -από την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής- επιστρέφουν στην κοινωνία.
Αλλά τα νούμερα δεν ήταν ποτέ το δυνατό σημείο του τέως πρωθυπουργού. Ετσι προτίμησε να… συμβουλεύσει ότι το νέο παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να έχει η χώρα πρέπει να δομηθεί «πάνω στα 4 “Α”: Ανάπτυξη, Αναδιανομή, Ανθεκτικότητα, Ασφάλεια». Τι κρίμα που ξέχασε να διευκρινίσει ότι δεν πρέπει να έχει το πιο σημαντικό «Α» της πορείας του: τις Αυταπάτες.