ΤΙ να πρωτοθυμηθεί κανείς; Η δημόσια συζήτηση για την κατασκευή μετρό και τη μεταφορά του αεροδρομίου του Ελληνικού στα Σπάτα ξεκίνησε κάπου στη δεκαετία του ’50, αλλά τελικά υλοποιήθηκαν… τρέχοντας και με το… ζόρι το 2001, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ποιος ξέρει; Ισως, αν δεν είχαμε αναλάβει τη διοργάνωση, να μην είχαμε ακόμα ούτε μετρό ούτε νέο αεροδρόμιο.
ΤΑ παραδείγματα είναι άπειρα. Το μετρό Θεσσαλονίκης, που υποτίθεται πως είχε ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’90, τελικά άρχισε να κατασκευάζεται το 2007 και παραδόθηκε το 2024. Ή ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης, που συζητιέται επί δεκαετίες, τελικά άρχισε να κατασκευάζεται τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να παραδοθεί μέχρι τα τέλη της δεκαετίας.
ΤΑ σύγχρονα γεφύρια της Αρτας είναι το μοντέλο με το οποίο πορεύτηκε η χώρα για πάρα πολλά χρόνια. Και, είπαμε, δεν είναι μόνο τα δημόσια έργα. Αρκεί να θυμηθούμε π.χ. ότι η κουβέντα για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90 και τελικά, τώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να θεσμοθετήσει τα μη κρατικά ΑΕΙ, ενώ η αλλαγή του περιβόητου άρθρου 16 είναι πιθανό να γίνει κατά τη διάρκεια της προσεχούς Συνταγματικής Αναθεώρησης, πάντως όχι πριν από το 2029.
ΚΑΙ πόσα ακόμα πράγματα μένουν στα λόγια και δεν γίνονται πράξεις. Είτε λόγω της έλλειψης βούλησης εκ μέρους κυβερνήσεων, υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους λόγω υπεραντίδρασης από ιδεοληπτικά κόμματα, συντεχνίες και μεγαλοσυμφέροντα.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδείξει πως προσπαθεί με ένταση να γκρεμίσει αυτή τη διαχρονική παθογένεια των χρονοκαθυστερήσεων. Ολοκληρώνει την κατασκευή μεγάλων και μικρών δημόσιων έργων σε όλη την Ελλάδα, όπως χθες που παραδόθηκε ο αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου, προχωράει στην υλοποίηση μεγάλων και μικρών μεταρρυθμίσεων σε κάθε τομέα του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
ΑΠΟ την ψηφιακή επανάσταση Πιερρακάκη, με το Gov.gr, που έβαλε τέλος στη γραφειοκρατία και τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές σε Παιδεία, Δικαιοσύνη, μέχρι τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ, που τρέχει αυτό τον καιρό.
ΤΟ κρισιμότερο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να καταφέρει να υλοποιεί έργα και μεταρρυθμίσεις στην ώρα τους. Να τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα χρονοδιαγράμματα. Γιατί μόνο έτσι θα πάει η Ελλάδα μπροστά. Και μόνο έτσι θα χτιστεί ισχυρή εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους και πολιτών. Αυτό θα αποτελέσει και την πιο εμβληματική μεταρρύθμιση.