Λεφτά υπάρχουν, για εργολάβους

Sorry. No data so far.

30/03/17 • 07:17 | UPD 30/03/17 • 07:17

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. υποτίθεται ότι θα χτυπούσε τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα και θα αντιμετώπιζε τη διαπλοκή στη χώρα μας. Τελικά, αποδείχθηκε ότι πράττει ακριβώς τα αντίθετα. Ηδη είδαμε τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Πώς δηλαδή επιχείρησε να κλείσει την τηλεοπτική αγορά με το διαγωνισμό – φιάσκο των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών και πώς προσπάθησε να βάλει στα ΜΜΕ, από το παράθυρο και χωρίς λεφτά, φιλικό της εργολάβο.

Πέρυσι το καλοκαίρι, το υπουργείο Υποδομών έδωσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους κατασκευαστές και παραχωρησιούχους της Ολυμπίας Οδού, ως πριμ επιτάχυνσης και ως αποζημίωση για καθυστερήσεις ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου. Οταν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση, κατηγορούσε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι είχαν θεσπίσει χαριστικές διατάξεις με τις συμβάσεις παραχώρησης, τις οποίες έλεγε μάλιστα ότι θα καταργούσε.

Αποδεικνύεται όμως με τον πιο κραυγαλέο τρόπο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ακολούθησε την ίδια και χειρότερη οδό, δίνοντας τεράστια ποσά στους εργολάβους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες κατατέθηκε στη Βουλή μια νέα αιφνιδιαστική τροπολογία, αυτή τη φορά για τις αποζημιώσεις στους εργολάβους της ΜΟΡΕΑΣ που έχει αναλάβει την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, χωρίς ωστόσο στη συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να υπάρχει εκτίμηση για το ποσό της απώλειας που θα έχει το Ελληνικό Δημόσιο. Οπως μάλιστα ορίζει η σχετική τροπολογία, οι εργολάβοι θα αποζημιωθούν με εθνικούς πόρους από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Δηλαδή, όχι από κοινοτικές πηγές, αλλά με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Είναι φανερό ότι οι πράξεις της κυβέρνησης Τσίπρα απέχουν παρασάγγας από τις προεκλογικές κορόνες για τη μάχη κατά των διαπλεκόμενων συμφερόντων και τις διακηρύξεις για κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που η ίδια επέκρινε. Αντί να αντιμετωπίσει τη διαπλοκή, προσπαθεί να διαμορφώσει μια νέα, δική της, επιδοτώντας με «χρυσές» αποζημιώσεις φιλικά προσκείμενους σε αυτήν εργολάβους.

Από την έντυπη έκδοση  του Ελεύθερου Τύπου