Ημείς άδομεν…

Sorry. No data so far.

28/03/17 • 07:47 | UPD 28/03/17 • 07:47

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι ήδη η οικονομία κινείται σε ρυθμούς ύφεσης και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να χαθούν οι θυσίες των πολιτών είτε με ένα τέταρτο Μνημόνιο, είτε, ακόμα χειρότερα, με μια χρεοκοπία της χώρας.

Η κυβέρνηση κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες ασχολείται υποτίθεται αποκλειστικά με τη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει τίποτα. Αντιθέτως, με τη χαρακτηριστική αδράνεια που επιδεικνύει, επιβαρύνει την οικονομία με πρόσθετη αβεβαιότητα, που αποτυπώνεται τόσο στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, όσο και στη μεγάλη εκροή των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Και, επιπλέον, φορτώνει τους πολίτες με τον νέο αυξημένο λογαριασμό δημοσιονομικών, φορολογικών μέτρων.

Σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι είναι φιλεργατικός, ο πρωθυπουργός υποτίθεται ότι αγωνίζεται για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όταν η ανεργία εμφανίζει αυξητικές τάσεις τους τελευταίους μήνες στον ιδιωτικό τομέα, όπου επιχειρήσεις και επαγγελματίες κλείνουν άρον – άρον τις δραστηριότητές τους προκειμένου να αποφύγουν τους υπέρογκους φόρους και τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές.

Τελικά και το πρώτο τρίμηνο του έτους έχει χαθεί για την οικονομία, όπως υποστηρίζουν ανεξάρτητοι οικονομολόγοι, ενώ ο κίνδυνος να χαθεί ολόκληρο το 2017 είναι ορατός εάν εφαρμοστεί το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου για συνέχιση των καθυστερήσεων στη διαπραγμάτευση. Εφόσον συμβεί αυτό, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι, από εκεί που μιλούσαμε για πρωτογενή πλεονάσματα το 2018 και το 2019, θα αρχίσουμε να συζητάμε για τη λήψη μέτρων μέσα στο 2017.

Η αναβλητικότητα του κ. Τσίπρα κοστίζει ακριβά στη χώρα. Και κοστίζει σε θέσεις εργασίας και σε απώλεια εισοδημάτων. Είναι φανερό ότι, εάν δεν επανέλθει η ομαλότητα και δεν ανακάμψει η οικονομία, ούτε συλλογικές συμβάσεις θα υπάρχουν ούτε θέσεις εργασίας. Για αυτό, ας σταματήσουν τα επαναστατικά τραγούδια στο Μαξίμου γιατί δεν μπορεί, την ώρα που καίγεται το σπίτι μας, εμείς να τραγουδάμε…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου