Η μεγάλη ζημιά από τον Τσίπρα

Sorry. No data so far.

27/03/17 • 07:36 | UPD 27/03/17 • 07:37

Τα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι συγκλονιστικά και αποκαλύπτουν το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί το εγχώριο πιστωτικό σύστημα και κατ’ επέκταση η εθνική οικονομία από το «πείραμα» της κυβέρνησης Τσίπρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του έγκυρου site www.capital.gr όλες οι τράπεζες της ευρωζώνης, πλην των ελληνικών, έχουν λάβει κεφάλαια από την ΕΚΤ με μηδενικά επιτόκια τροφοδοτώντας τις οικονομίες τους με πάμφθηνο χρήμα. Συνολικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μοιράσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ ενώ πρόσφατα διέθεσε άλλα 233,5 δισ. με μηδενικό επιτόκιο για 4 χρόνια.

Από αυτό το «πάρτι» η Ελλάδα απουσιάζει, αν και θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί από το 2015 εφόσον δεν είχε σημειωθεί το «πολιτικό ατύχημα» της διαπραγμάτευσης Τσίπρα-Βαρουφάκη, που είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να μην έχει τις προϋποθέσεις ένταξης στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μοιράζονται δωρεάν χρήμα και την ίδια ώρα οι ελληνικές αναζητούν κεφάλαια από την έκτακτη γραμμή χρηματοδότησης (ELA) προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν στοιχειωδώς.
Η ζημιά για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα είναι ακόμη μεγαλύτερη εάν αναλογιστούμε ότι, όταν ανέλαβε την εξουσία ο Τσίπρας, οι τράπεζες ήταν πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες. Εξι μήνες μετά και αφού είχαν επιβληθεί τα capital controls από την ανόητη απόφαση του πρωθυπουργού να προκηρύξει δημοψήφισμα, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν για τρίτη φορά σε τιμές-ψίχουλα, υπέρ των ξένων funds και σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και των μικρομετόχων.

Στην περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. το εγχώριο πιστωτικό σύστημα υπέστη μεγάλη ζημία με αποτέλεσμα η ρευστότητα στην αγορά να είναι ανύπαρκτη και η άντληση κεφαλαίων από τη διατραπεζική της ΕΚΤ περιορισμένη και ακριβή.

Οσο μάλιστα διαρκεί η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, οι τράπεζες δέχονται νέα πλήγματα λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης στην οικονομία, που προκαλεί εκροές στις καταθέσεις και τάσεις διόγκωσης των κόκκινων δανείων.

Το δράμα θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, καθώς η ΕΚΤ δέχεται πιέσεις να σταματήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του έτους, οπότε η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που δεν θα έχει αξιοποιήσει τη βροχή κεφαλαίων επειδή ο Τσίπρας αποφάσισε να ανοίξει την ομπρέλα…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου