Στα χαρτιά η «μάχη» για τη φοροδιαφυγή

20/03/17 • 07:11 | UPD 20/03/17 • 07:11

Την ώρα που η κυβέρνηση συζητά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από τα 6.000 ευρώ, ο Ελεύθερος Τύπος αποκαλύπτει ότι το σχέδιο για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα Taxis έχει μείνει στα υπουργικά συρτάρια.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι θα έδινε τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Στην πράξη διαπιστώνουμε ότι το οικονομικό επιτελείο έχει κάνει πολύ λίγα πράγματα για να περιορίσει τη μάστιγα της παραοικονομίας.

Ακόμη θυμόμαστε τις εκτιμήσεις του τέως πλέον υφυπουργού Δημήτρη Μάρδα ότι μόνο από το λαθρεμπόριο καυσίμων η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξοικονομήσει πάνω από 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί στη Βουλή, οι έλεγχοι έχουν ατονήσει, το σύστημα εισροών-εκροών δεν εφαρμόζεται συνολικά και τα λαθρεμπορικά κυκλώματα συνεχίζουν τη δράση τους σε βάρος των φορολογουμένων.

Και στο μέτωπο της φοροδιαφυγής οι επιδόσεις της κυβέρνησης είναι πενιχρές. Ενώ έχει ψηφιστεί από τον Δεκέμβριο του 2016 διάταξη για την online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα Taxis, η οποία ήταν έτοιμη ένα χρόνο νωρίτερα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει εκδώσει τις απαιτούμενες αποφάσεις για την ενεργοποίησή της.

Επιπλέον, όσο αυξάνονται οι φόροι των επιχειρήσεων και ο ΦΠΑ τόσο μεγαλώνει ο «πειρασμός» για φοροδιαφυγή. Επομένως το πρώτο βασικό μήνυμα που πρέπει να σταλεί προς την κυβέρνηση είναι ότι το καλύτερο κίνητρο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι η μείωση των φόρων.

Οταν όμως ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής δηλώνει ότι «εάν μειωθεί ο ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα τη διαφορά θα την καρπωθούν τα σούπερ μάρκετ», γίνεται αντιληπτό πόσο στρεβλή εικόνα έχει ο πρωθυπουργός για το θέμα της φορολογίας.

Οι υψηλοί φόροι και η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στο μέτωπο της φοροδιαφυγής έχουν ως τελικό αποτέλεσμα να πληρώνουν υψηλότερο λογαριασμό οι φορολογούμενοι.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου