Μέτρα χωρίς χρέος

11/02/17 • 09:41 | UPD 11/02/17 • 09:41

Τελικά η κυβέρνηση πέτυχε άλλη μια μεγάλη διαπραγματευτική νίκη. Κατάφερε να ενώσει τους δανειστές σε μια κοινή γραμμή, η οποία συνίσταται στη λήψη επώδυνων μέτρων από τη χώρα μας χωρίς καμία δέσμευση για τη ρύθμιση του χρέους.

Οι εσωτερικές διαφωνίες ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους Ευρωπαίους, στις οποίες τόσο πολύ είχε ποντάρει το Μαξίμου, αποδείχθηκε ότι παρακάμφθηκαν πολύ γρήγορα και το δίλημμα που μπαίνει από όλους τους δανειστές είναι μέτρα ή χάος.

Οπως περίπου το 2015, όταν η περίφημη διαπραγμάτευση των Τσίπρα – Βαρουφάκη οδήγησε στο Μνημόνιο, στα capital controls και σε μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ, έτσι και τώρα η τακτική των καθυστερήσεων που παίζει η κυβέρνηση φέρνει ένα νέο πακέτο μέτρων τουλάχιστον 3,6 δισ. ευρώ σε μια οικονομία που έχει γονατίσει από τους συνεχείς φόρους και τις υπέρογκες εισφορές.

Ο κ. Τσίπρας, που υποτίθεται ότι θα έσκιζε τα Μνημόνια και θα καταργούσε τη λιτότητα με ένα νόμο, υπέγραψε το 2015 ένα τρίτο Μνημόνιο, ενώ τώρα καλείται να ψηφίσει μέτρα τα οποία δεν συνδέονται με κάποιο χρηματοδοτικό πακέτο ή τουλάχιστον με απτές δεσμεύσεις για ελάφρυνση του χρέους.

Ακόμα όμως και ο κίνδυνος να υπογραφεί και τέταρτο Μνημόνιο μετά το 2018 δεν έχει εκλείψει και ούτε πρόκειται να αποτραπεί εάν η κυβέρνηση συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς υλοποίησης των δεσμεύσεών της και αν για κάθε αξιολόγηση απαιτούνται 3,6 δισ. νέων μέτρων.

Η χώρα θα βγει από την κρίση και από τον υποχρεωτικό δανεισμό μέσω των θεσμών μόνο εάν ανακτήσει τη χαμένη διεθνή αξιοπιστία της και αποκτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Με τη διαφορά ότι η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. όχι μόνο δεν κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά, αντιθέτως, κάνει ό,τι μπορεί για να διώξει τους επενδυτές από την Ελλάδα και να μεγαλώσει τον κύκλο των Μνημονίων.