Η χρονιά της μεγάλης πολιτικής αλλαγής

31/12/16 • 08:01 | UPD 31/12/16 • 08:10

Το 2016 που κλείνει σε λίγες ώρες δεν ήταν καλή χρονιά για την Ελλάδα. Η οικονομία δεν αναστήθηκε το Πάσχα, όπως μας έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας. Τα capital controls δεν ήρθησαν το καλοκαίρι, όπως προέβλεπε το οικονομικό επιτελείο, και οι μετανάστες δεν εξαφανίστηκαν τότε, όπως διατεινόταν η πλέον αρμόδια υπουργός, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Η ΕΛΛΑΔΑ το 2016 υποχώρησε σε όλους τους τομείς. Από το εκπαιδευτικό σύστημα και το επίπεδο γνώσης των μαθητών μέχρι τα μεγάλα εθνικά θέματα, το μεταναστευτικό και, φυσικά, την οικονομία, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. απέτυχε παταγωδώς σε όλες τις πολιτικές που προσπάθησε να εφαρμόσει.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ, άλλωστε, ότι, για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική περίοδο, το κυβερνών κόμμα σημειώνει τέτοια δημοσκοπική κατάρρευση μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα και ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει τόσο χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πολίτες, στη συντριπτική πλειονότητά τους, διαπιστώνουν ότι το 2016 η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε και εκτιμούν ότι θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο τους επόμενους 12 μήνες.

Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ, που κέρδισε τις εκλογές του 2015 για να φέρει, υποτίθεται, το νέο, υιοθέτησε τις πιο παλαιοκομματικές λογικές του παρελθόντος που μας έφθασαν μέχρι εδώ. Κομματικό κράτος, αναξιοκρατία, υποβάθμιση της Παιδείας, φορολογική εξόντωση της παραγωγικής Ελλάδας. Υποσχέθηκε ότι θα έσκιζε τα Μνημόνια και θα καταργούσε τη λιτότητα με ένα νόμο και ένα άρθρο και υπέγραψε το πιο βαρύ από όλα τα Μνημόνια. Με την αστάθεια στη στάση του και τις συνεχείς παλινωδίες, προκάλεσε κρίσεις με τους δανειστές, που κατέληξαν σε ταπεινωτικά μέτρα, όπως ο δημοσιονομικός «κόφτης» και το Υπερταμείο, αλλά και σε πρωτοφανείς πράξεις υποτέλειας, όπως η επιστολή μετανοίας του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ αναμένεται πολύ δύσκολη για την οικονομία και τους πολίτες, με τη φορολογική καταιγίδα και τα άλλα σκληρά μέτρα που έρχονται, απόρροια της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης Τσίπρα.

ΟΜΩΣ, ΤΟ 2017 μπορεί να είναι και το έτος της μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τον Αλ. Τσίπρα. Θεωρούν ότι η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος και είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν και για αυτόν το λόγο τούς δίνουν δημοσκοπικά διπλάσια ποσοστά σε σχέση με το κυβερνών κόμμα.

ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ βλέπουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να προωθήσει ούτε τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευθεί, αλλά ούτε και να εφαρμόσει πολιτικές που θα φέρουν την ανάπτυξη. Ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε ηρωική έξοδο ή θα παραμείνει προσκολλημένος στην καρέκλα της εξουσίας υπογράφοντας τα πάντα.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ για τη χώρα είναι ότι η παραμονή του κ. Τσίπρα στη διακυβέρνηση ισοδυναμεί με αδράνεια στις μεταρρυθμίσεις και φορομπηχτικές πολιτικές, αναβάλλοντας διαρκώς τη λύση και γι’ αυτό οι εξελίξεις μπορεί να τον υπερβούν, ανεξάρτητα από τη θέλησή του. Γιατί είναι βέβαιο ότι η κοινωνία θα έχει τον τελευταίο λόγο, που θα δώσει και την τελική λύση.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής