«Στραγγαλίζουν» τους επαγγελματίες

Sorry. No data so far.

30/12/16 • 08:11 | UPD 30/12/16 • 08:11

Δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες σπεύδουν να κλείσουν τα μπλοκάκια και τα βιβλία τους μπροστά στο νέο τσουνάμι των ασφαλιστικών και φορολογικών βαρών που έρχεται από την 1η – 1 – 2017.

Οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από 20% και φθάνουν μέχρι το ποσοστό του 35% για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους κ.ά., καθιστώντας ασύμφορη την άσκηση επαγγέλματος.
Την ίδια ώρα, χιλιάδες αγρότες, από την 1η Ιανουαρίου θα υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία και στοιχεία, μπαίνοντας και αυτοί σε μία νέα φάση φορολόγησης.

Είναι σαφές ότι ο παραγωγικός κόσμος της χώρας βρίσκεται στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών, που λειτουργεί με τη λογική του αν μας λείψουν χρήματα, θα αυξήσουμε τους φόρους, όπως έλεγε πέρυσι και ο Γ. Κατρούγκαλος.

Το υπουργείο Οικονομικών θριαμβολογεί για τα αποτελέσματα του 11μήνου, τα οποία ωστόσο κυρίως οφείλονται στη μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, στην πρωτοφανή αύξηση της φορολογίας και στη στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το Δημόσιο.

Από την άλλη πλευρά όμως η μαύρη εργασία ανθεί, στερώντας τα ασφαλιστικά ταμεία από σημαντικούς πόρους, ενώ χιλιάδες επαγγελματίες και μικρομεσαίοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν φορολογικά σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος, προκειμένου να αποφύγουν την υπέρογκη φορολογία και τις αυξημένες εισφορές που τους επιβάλλει πλέον το ελληνικό κράτος.

Με τα δεδομένα αυτά, η κατάσταση στην ελληνική οικονομία είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα επιδεινωθεί μέσα στο 2017, ιδιαίτερα εάν οι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι σταματήσουν τις δραστηριότητες που ασκούν, μη αντέχοντας να πληρώνουν περισσότερα από όσα εισπράττουν. Γιατί αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν ούτε καινοτόμες δράσεις, ούτε άλλες επενδυτικές πρωτοβουλίες, ούτε αγροτικές δραστηριότητες, δηλαδή, στην πραγματικότητα, καμία ανάπτυξη στην οικονομία.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να στραγγαλίζει οικονομικά τους επαγγελματίες της χώρας, όμως η κατάσταση αυτή είναι σίγουρο ότι θα μεταφερθεί στο σύνολο της κοινωνίας.