Διπρόσωποι μέχρι θυμηδίας

Sorry. No data so far.

29/12/16 • 08:06 | UPD 29/12/16 • 08:06

Μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου της επιστολής μετανοίας του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους πιστωτές, ο υπουργός Οικονομικών ξανακήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία, τον Σόιμπλε και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Συγκεκριμένα, αρθρογράφησε στην πλατφόρμα πολιτικής ανάλυσης «Open Democracy», χαρακτηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ως «ζουρλομανδύα» το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Εμφανίστηκε επικριτικός προς την πολιτική που εφαρμόζεται από τις χώρες του Βορρά επισημαίνοντας πως ενισχύονται όλο και περισσότερο ο λαϊκισμός και η ακροδεξιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τάσσεται υπέρ μιας διαφορετικής οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής για την ευρωζώνη, που θα ενσωματώνει τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματά τους.

Και όλα αυτά, ενώ μία ημέρα πριν ο κ. Τσακαλώτος είχε εκφράσει την πλήρη αφοσίωσή του στις δεσμεύσεις του Μνημονίου που υπέγραψε μαζί με τον κ. Τσίπρα και το οποίο προβλέπει τη λήψη επώδυνων δημοσιονομικών, φορολογικών μέτρων, που πλήττουν βάναυσα τα εισοδήματα.

Είναι φανερό ότι αυτός ο πολιτικός παραλογισμός που εκφράζεται είναι αποτέλεσμα της εσωτερικής σύγχυσης που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην οικονομία για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, διότι σε διεθνές επίπεδο η ελληνική κυβέρνηση έχει παντελώς απωλέσει την αξιοπιστία της και δέχεται την επιβολή ατιμωτικού τύπου αποφάσεων. Από τη δημιουργία του υπερταμείου για τη δημόσια περιουσία πέρυσι, μέχρι τον περιβόητο «κόφτη» και την επιστολή μετανοίας τώρα.

Δεύτερον, διότι στο εσωτερικό της χώρας οι πολίτες αντιμετωπίζουν με θυμηδία τις συμπεριφορές της κυβέρνησης και οι σοβαροί επενδυτές δεν θέλουν να φέρουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα, όπου υπάρχει μια κυβέρνηση που άλλα λέει εκτός, άλλα εντός και άλλα πράττει στο ενδιάμεσο.

Οπως γίνεται όμως αντιληπτό, αυτή η διπρόσωπη πολιτική τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο εξωτερικό και στο εσωτερικό έχει ένα βαρύ τίμημα, όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για τη χώρα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου