Δύσκολο το 2016, δυσκολότερο το ‘17

Sorry. No data so far.

27/12/16 • 07:57 | UPD 27/12/16 • 07:57

Το 2016 ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες και η χώρα εξακολουθεί να κινείται στο μονότονο μοτίβο των «διαπραγματεύσεων». Η χρονιά μοιάζει να πέρασε μεταξύ ατέλειωτων συνεδριάσεων μεταξύ των τεχνοκρατών του Euroworking Group και των υπουργών του Eurogroup χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση δείχνει παγιδευμένη στο μνημόνιο που έχει υπογράψει και αδυνατεί να προωθήσει τις αλλαγές που θα δημιουργήσουν δυναμική ανάκαμψης στην αγορά.

Οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν κατασυκοφαντηθεί και αποφασίζονται με «δάκρυα» στα μάτια των αρμόδιων υπουργών ενώ η παραγωγική Ελλάδα έχει παραδοθεί στις δυνάμεις του κρατισμού που απαιτούν για τη συντήρησή τους διαρκώς νέους φόρους και εισφορές.

Το 2016 ήταν μία χαμένη χρονιά για την οικονομία. Τα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν παρά τη μικρή αύξηση των αφίξεων, τα capital controls που σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα θα έφευγαν στις αρχές του έτους θα συνεχίσουν να αποτρέπουν επενδύσεις και το 2017, ενώ οι τράπεζες αδυνατούν να διαδραματίσουν τον χρηματοδοτικό τους ρόλο στην οικονομία και σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν διοικητικά ακέφαλες.

Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται διαρκώς για τις συντάξεις αλλά δεν ασχολείται με το πώς θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Οι μειώσεις φόρων θεωρούνται όργανα του «νεοφιλελευθερισμού» και απορρίπτονται από το οικονομικό επιτελείο που έχει επιλέξει την υπερφορολόγηση για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Δυστυχώς το 2017 θα είναι δυσκολότερο. Μπορεί η κυβέρνηση να ελπίζει σε ανάπτυξη 2,7% όμως τα δεδομένα στην πραγματική οικονομία είναι διαφορετικά. Από την 1η Ιανουαρίου ξεκινά ένα νέο κύμα αυξήσεων στους έμμεσους φόρους, που θα μειώσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και θα επιδεινώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ενώ ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές.

Επιπλέον η αβεβαιότητα στην οικονομία λόγω των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές λειτουργεί παραλυτικά στην αγορά, ενώ το Μαξίμου ανεβάζει τους «τόνους» στην κόντρα της με τη Γερμανία, σαν επανάληψη του σκηνικού του 2015. Η κυβέρνηση Τσίπρα απέτυχε σε όλους τους τομείς και οι πρώτοι μήνες του 2017 θα είναι καθοριστικοί για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου