Οταν τσακώνονται τα βουβάλια…

22/12/16 • 07:54 | UPD 22/12/16 • 07:54

Και χθες είχαμε μια νέα παρέμβαση από τον περιβόητο Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος επιμένει στην άποψή του ότι οι συντάξεις θα πρέπει να μειωθούν, μαζί με το αφορολόγητο. Ουσιαστικά δηλαδή τα κορυφαία στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με το νέο τους άρθρο, απαντούν στην Κομισιόν και στον επίτροπο της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί που αμφισβητούσαν το πρώτο άρθρο του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Είναι σαφές ότι τα βουβάλια τσακώνονται και όταν συμβαίνει αυτό όλοι ξέρουμε τη συνέχεια της γνωστής παροιμίας. Η Ελλάδα μπήκε στο μέσο μιας διαμάχης των δύο πλευρών των δανειστών χωρίς να έχει κανένα όφελος. Αντιθέτως, η διαπραγμάτευση οπισθοδρόμησε και αντί για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Οι Γερμανοί ακολουθούν σκληρή γραμμή και δεν δέχονται καμία παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα, ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν αναξιόπιστη την ελληνική κυβέρνηση και αντιδρούν στον τρόπο που ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μοιράσει λεφτά σε συνταξιούχους χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί το πλεόνασμα και χωρίς να έχει προηγουμένως γνωστοποιηθεί η απόφαση αυτή στους θεσμούς.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συνεπή πολιτική ούτε σταθερή γραμμή και όλα αυτά αποβαίνουν σε βάρος της οικονομίας. Ετσι, για την κυβέρνηση πότε είναι καλό το ΔΝΤ για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους και πότε είναι κακό επειδή ζητά μεγάλα πλεονάσματα και επώδυνα μέτρα. Αλλά και η καγκελάριος Μέρκελ πότε θεωρείται σύμμαχος στο θέμα του προσφυγικού και πότε επικρίνεται ότι στέκεται δίπλα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Δυστυχώς, με την τακτική αυτή του κ. Τσίπρα κάναμε πολλούς εχθρούς και τώρα ψάχνουμε να βρούμε φίλους. Ομως και οι τελευταίοι φίλοι που μας έχουν απομείνει, όπως ο πρόεδρος Ολάντ, είναι πια πολιτικά ανίσχυροι εντός του ευρωπαϊκού συστήματος.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου