Διπλή πίεση για την Ελλάδα

21/12/16 • 07:57 | UPD 21/12/16 • 07:57

Η Ευρώπη ξαναζεί τον εφιάλτη των τρομοκρατικών χτυπημάτων μετά τη φονική επίθεση στο Βερολίνο από άγνωστο μέχρι στιγμής δράστη που σκόρπισε το θάνατο και φέρεται να είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη για την τρομοκρατική ενέργεια.

Ηδη, έχει σημάνει συναγερμός στην Ιταλία και τη Γαλλία, αλλά και σε άλλες χώρες, για πιθανά επόμενα χτυπήματα, ενώ και η εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Αγκυρα από Τούρκο αστυνομικό, τον οποίο οι τουρκικές Αρχές συνδέουν με το ισλαμικό κίνημα «Χιζμέτ», περιπλέκει την κατάσταση, ιδιαίτερα στην περιοχή μας.

Είναι προφανές ότι αυτά τα δύο γεγονότα αναμένεται να έχουν άμεσες συνέπειες για την Ελλάδα. Πρώτον, είναι βέβαιο ότι η Γερμανία θα σκληρύνει τη μεταναστευτική της γραμμή ακόμα περισσότερο, όταν μάλιστα το φθινόπωρο του 2017 θα διεξαχθούν οι γερμανικές εκλογές. Ηδη, οι ακραίες φωνές στη Γερμανία έσπευσαν να καπηλευθούν το χτύπημα στο Βερολίνο και αυτό που πρέπει να αναμένουμε από τη Μέρκελ είναι η υιοθέτηση μιας πιο σκληρής γραμμής και η επανενεργοποίηση της Συνθήκης του Δουβλίνου από τον Μάρτιο που θα σημάνει την επιστροφή στην Ελλάδα των μεταναστών που έχουν προωθηθεί από τη χώρα μας στα εδάφη της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία, η οποία κρατά στα χέρια της τη στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών, αποτελεί τον αστάθμητο παράγοντα, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία ο Ερντογάν δέχεται ισχυρή πίεση στο εσωτερικό της χώρας του, πράγμα που μπορεί να τον οδηγήσει σε απρόβλεπτες κινήσεις. Υπάρχει έτσι ορατός κίνδυνος από τη μία η Τουρκία να στέλνει διαρκώς μετανάστες στην ελληνική επικράτεια και από την άλλη οι Ευρωπαίοι να μας γυρίζουν και άλλους πίσω.

Είναι φανερό ότι η χώρα μας κινδυνεύει να μπει σε διπλή πρέσα μετά την άφρονα πολιτική των ανοιχτών συνόρων που επέλεξε να ακολουθήσει το 2015 η κυβέρνηση Τσίπρα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου