Νέοι κίνδυνοι μέσω Αγκυρας

20/12/16 • 07:50 | UPD 20/12/16 • 07:50

Το διεθνές σκηνικό περιπλέκεται μετά τη χθεσινή δολοφονία του Ρώσου πρέσβη ύστερα από ένοπλη επίθεση στην Αγκυρα, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για την ευρύτερη περιοχή γενικότερα και, κατά συνέπεια, και για τη χώρα μας.

Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις, που είχαν εξομαλυνθεί το τελευταίο διάστημα μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τις τουρκικές δυνάμεις πριν από ένα χρόνο, αναμένεται να εισέλθουν πλέον σε μια νέα δοκιμασία. Και αυτό έρχεται σε μια χρονική περίοδο, κατά την οποία οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι καθόλου καλές ούτε με τη Ρωσία ούτε με την Τουρκία.

Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν ένα πολύ επικίνδυνο σκηνικό, εάν συνδυαστούν μάλιστα με το γεγονός ότι το μεταναστευτικό παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα για την Ευρώπη και η Τουρκία έχει βασικό ρόλο στη ροή των μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Υπό το πρίσμα αυτό, γίνεται αντιληπτό ότι η χώρα μας απειλείται αυτή τη στιγμή από δύο σοβαρά ενδεχόμενα: Πρώτον, από μια πιθανή ένταση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, η οποία να εξαχθεί με νέες δόσεις επιθετικότητας από πλευράς της Αγκυρας. Και, δεύτερον, από μια διόγκωση του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα, η οποία θα γίνει κόμβος μεταναστών, καθώς τα βόρεια σύνορά μας θα παραμένουν κλειστά και από τον προσεχή Μάρτιο θα δεχόμαστε πλέον και επιστροφές από τις χώρες της Ευρώπης.

Οι Γερμανοί, από την πλευρά τους, που έχουν βασικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν θέλουν καμία χαλάρωση στο μεταναστευτικό και το γεγονός ότι το 80% – 90% των κυμάτων που στέλνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο είναι μετανάστες και όχι πρόσφυγες διευρύνει ακόμα περισσότερο τις διαστάσεις του προβλήματος.

Είναι φανερό ότι οι κίνδυνοι για τη χώρα μας αυξάνονται. Χρειάζεται λοιπόν σοβαρότητα, επαγρύπνηση, αλλά και σύσφιγξη των σχέσεων με την Ευρώπη. Γιατί μπορεί να ανοίγουμε μέτωπα στην οικονομία, αλλά τα βρίσκουμε μπροστά μας στα εθνικά θέματα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου