Η καταστροφική διετία Τσίπρα

18/12/16 • 07:00 | UPD 18/12/16 • 07:00

Πριν από δύο χρόνια η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ναυαγούσε, εν μέσω ανυπόστατων, όπως αποδείχθηκε, καταγγελιών για χρηματισμό βουλευτών και η χώρα οδηγείτο σε πρόωρες εκλογές με ευθύνη των συνεταίρων Τσίπρα, Καμμένου και Κουβέλη που τις προκάλεσαν. Με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα έμπαινε στην καταστροφική περίοδο της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.

Ο ίδιος ο Γ. Βαρουφάκης αποκάλυψε συνομιλία του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος του εκμυστηρεύθηκε ότι από τον Ιούνιο του 2014 είχε προγράψει την κυβέρνηση της Ν.Δ. και περίμενε την έλευση του Αλ. Τσίπρα προκειμένου να υλοποιήσει τα δικά του σχέδια.

ΚΑΙ Ο ΔΙΑΒΟΗΤΟΣ υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τα κατάφερε. Επί κυβέρνησης Τσίπρα η κρατική περιουσία πέρασε στα χέρια του περιώνυμου Υπερταμείου, στη διοίκηση του οποίου τον έλεγχο έχουν οι δανειστές, ενώ το ίδιο το Υπερταμείο λειτουργεί ως ένας πτωχευτικός φορέας, όπου θα καταφεύγουν οι πιστωτές για να παίρνουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σε περίπτωση μη εξόφλησης των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας μας απέναντί τους. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεσμεύθηκε, εξάλλου, για την εφαρμογή ενός μόνιμου δημοσιονομικού «κόφτη», που ήταν άλλη μια απαίτηση των «σκληρών» της ευρωζώνης.

ΟΜΩΣ, ΜΕΣΑ σε αυτά τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οικονομία οπισθοδρόμησε, το μεταναστευτικό φούντωσε και μετατράπηκε σε… ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί, οι εθνικιστικές βλέψεις κατά της χώρας μας έχουν προσλάβει απίστευτες διαστάσεις, τα κοινωνικά προβλήματα οξύνθηκαν, το επίπεδο της δημόσιας ασφάλειας υποχώρησε σημαντικά.

ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν πήγε μπροστά τη χώρα, η οποία, αντιθέτως, οπισθοδρόμησε. Από την αναποτελεσματικότητα και την αναβλητικότητα που διακρίνει την αριστερή κυβέρνηση, αυξάνεται συνεχώς το κόστος του λογαριασμού για τους πολίτες.

ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ξεκάθαρα από τις απαιτήσεις των δανειστών που μεγαλώνουν, ενώ διαδικασίες όπως η δεύτερη αξιολόγηση σημειώνουν πολύμηνη καθυστέρηση και μετατίθενται προς επίλυση για το 2017. Οπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, οι αγορές δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση, οι επενδυτές δεν ρισκάρουν τα κεφάλαιά τους στη χώρα και οι Ευρωπαίοι εταίροι αντιμετωπίζουν με μεγάλη δυσπιστία τον κ. Τσίπρα.

ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ότι το βάρος της διακυβέρνησης δεν μπορεί να κρατήσει πλέον ο σημερινός πρωθυπουργός, όσο προσκολλημένοι κι αν είναι ο ίδιος και ο κυβερνητικός του εταίρος στο σύστημα εξουσίας.

Η ΧΩΡΑ βρίσκεται ήδη σε οιονεί προεκλογική περίοδο. Και όσο πιο γρήγορα λάβει τις αποφάσεις του ο κ. Τσίπρας -που θα έσκιζε τα Μνημόνια και θα καταργούσε τη λιτότητα με ένα νόμο και ένα άρθρο, αλλά, αντί για αυτό, υπέγραψε ένα τρίτο βαρύ Μνημόνιο και μας προετοιμάζει για το τέταρτο- τόσο το καλύτερο για τη χώρα και τους πολίτες, που πληρώνουν πολύ ακριβά τη διακυβέρνηση Τσίπρα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής