Διαπραγμάτευση με νέες αυταπάτες

13/12/16 • 07:32 | UPD 13/12/16 • 07:32

Αφού επί μήνες η κυβέρνηση έθετε ως ορόσημο για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος την 5η Δεκεμβρίου, όταν υποτίθεται ότι θα έκλεινε η αξιολόγηση, θα αποφασιζόταν η ελάφρυνση του χρέους και θα μπαίναμε σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αποδείχθηκε τελικώς ότι επρόκειτο για καινούργιες αυταπάτες που διαψεύστηκαν οικτρά.
Οπως φαίνεται όμως οι αυταπάτες συνεχίζονται.

Το νέο σενάριο που καλλιεργεί τώρα η κυβέρνηση είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας θα επιτύχει συμφωνία με πολιτική διαπραγμάτευση στις συναντήσεις που θα έχει με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ. Ωστόσο, όπως έγινε σαφές και στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, οι συσχετισμοί των δυνάμεων έχουν αλλάξει δραματικά σε βάρος της Ελλάδας. Και αυτό, καθώς καμία ξένη κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να βάλει το χέρι στη φωτιά, και κυρίως στην τσέπη, για να βοηθήσει την ελληνική πλευρά στις διεκδικήσεις της.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της αλλοπρόσαλλης πολιτικής της κυβέρνησης Τσίπρα, που πότε κατηγορεί το ΔΝΤ γιατί ζητάει μέτρα προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και πότε το θεωρεί σύμμαχο για το χρέος, πότε θεωρεί καλή την Ανγκελα Μέρκελ και πότε διατυπώνει αρνητικά σχόλια για τη στάση της.

Ομως οι αυταπάτες που καλλιεργεί η κυβέρνηση είναι πολύ επικίνδυνες. Γιατί είναι βέβαιο ότι η πολιτική διαπραγμάτευση δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά, παρά μόνο σε επιδείνωση της κατάστασης, καθώς η αγορά παραλύει, η οικονομία βρίσκεται σε καθεστώς αβεβαιότητας και το κόστος του λογαριασμού για τους πολίτες ανεβαίνει.

Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται μπροστά σε πολύ δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες γίνονται ακόμα δυσκολότερες υπό το βάρος των συντριπτικών σε βάρος του δημοσκοπήσεων, αλλά και των πολιτικών που υλοποιεί και οι οποίες βασίζονται στην υπερφορολόγηση.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει διδαχθεί από τα λάθη του, τα οποία επαναλαμβάνονται μέσω μιας διαδικασίας αέναης διαπραγμάτευσης, που τελικά καταλήγει σε Μνημόνια. Το είδαμε αυτό πέρυσι το καλοκαίρι και πολύ φοβούμαστε ότι θα το δούμε και πάλι.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου