Πριμοδοτούν τη μαύρη εργασία

12/12/16 • 07:46 | UPD 12/12/16 • 07:46

Η κυβέρνηση, όπως φάνηκε στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, προσπάθησε να δώσει ιδεολογική μανδύα στην επιλογή της να αυξήσει στα ύψη φόρους και εισφορές, προκειμένου να συντηρήσει το κομματικό κράτος.

Η μείωση της φορολογίας που είναι απαραίτητη για την έλευση επενδυτών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας θεωρείται από το οικονομικό επιτελείο ως μηχανισμός νεοφιλελεύθερων πρακτικών. Το είχε πει άλλωστε πριν από λίγους μήνες ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος: εάν λείψουν έσοδα θα αυξήσουμε λίγο τους φόρους.
Με αυτό το σκεπτικό εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι θα βρεθούν από την 1η Ιανουαρίου απέναντι σε θηριώδεις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες σε συνδυασμό με τις μόνιμες φορολογικές επιβαρύνσεις καθιστούν πρακτικά αδύνατη τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, οι επαγγελματίες συρρέουν στις εφορίες για να κλείσουν βιβλία και μπλοκάκια, προκειμένου να αποφύγουν τα νέα βάρη που μπορεί να καλύπτουν ακόμη και το 70% των εσόδων τους.

Η κυβέρνηση πριμοδοτεί τη μαύρη εργασία με δεδομένο ότι πολλοί επαγγελματίες θα συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους χωρίς όμως ασφαλιστική κάλυψη. Ιδιοι παραλογισμοί επικρατούν και στο μέτωπο της φορολογίας.

Η διαρκής αύξηση των φόρων έχει οδηγήσει στην εκτίναξη της φοροδιαφυγής, ενώ δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στο μέτωπο των ελεγκτικών μηχανισμών.

Λύση στην οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει όταν οι επαγγελματίες αντιμετωπίζονται ως θύματα που πρέπει να εξοντωθούν φορολογικά. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα χάσουν τεράστια έσοδα από το κλείσιμο των βιβλίων, ενώ η μαύρη εργασία θα αποτελέσει τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

Η μείωση των φόρων και των εισφορών είναι η μοναδική λύση για τον περιορισμό της παραοικονομίας. Και όπως αντιλαμβάνονται όλοι, λειτουργεί υπέρ των ασθενέστερων και όχι του μεγάλου κεφαλαίου, όπως υποστηρίζουν οι μνημονιακοί μαρξιστές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που ξέρουν μόνο να «χαρατσώνουν».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου