Η διαχωριστική γραμμή της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ

11/12/16 • 07:00 | UPD 11/12/16 • 07:00

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν εξόχως αποκαλυπτική για τα μελλούμενα στην ελληνική οικονομία. Μια ακόμα αυταπάτη του Αλ. Τσίπρα για την απομείωση του χρέους και το κλείσιμο πολιτικής συμφωνίας με τους δανειστές κατέρρευσε με παταγώδη τρόπο.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση του αρμόδιου ευρωπαϊκού μηχανισμού ESM, δεν μειώνουν ονομαστικά το ελληνικό χρέος, ενώ για τα επόμενα δέκα χρόνια θα υπάρξουν επιβαρύνσεις στον προϋπολογισμό με πρόσθετα κόστη ύψους 500 – 700 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, για να αποκλιμακωθούν στη συνέχεια.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ αυτό σημαίνει ότι η ελάφρυνση του χρέους, την οποία προσπάθησε να διαφημίσει, χωρίς όμως επιτυχία, το Μέγαρο Μαξίμου, θα ξεκινήσει περί το 2040 για να κορυφωθεί το 2060. Ωστόσο, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο και με τόσες πολλές μεταβλητές παραμέτρους κάθε εκτίμηση για την εξέλιξη του θέματος μπορεί να θεωρηθεί παρακινδυνευμένη.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ αυταπάτη του κ. Τσίπρα ήταν ότι θα καταφέρει να κλείσει πολιτική συμφωνία με τους δανειστές, οι οποίοι θα… γοητευθούν από τη μεταρρυθμιστική του αδράνεια. Η ίδια η κυβέρνηση διέρρεε ότι ο πόλεμος ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους Ευρωπαίους θα ήταν προς όφελος της χώρας μας.

ΟΝΤΩΣ, οι ελέφαντες πλακώθηκαν μεταξύ τους, αλλά τελικώς ο μεγάλος χαμένος από το δωμάτιο βγήκε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δεσμεύθηκε για παράταση του στόχου του 3,5% στα πρωτογενή πλεονάσματα και μετά το 2018.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ πλέον μια σαφής διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα έλθει με την αύξηση των φόρων, ενώ η Ν.Δ. τάσσεται υπέρ της μείωσης των φορολογικών βαρών σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα προκειμένου να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων και να αυξηθεί η εγχώρια ζήτηση.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ του οικονομικού επιτελείου θεωρούν νεοφιλελεύθερο μέτρο τη μείωση των φόρων που δεν θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα. Ομως, η υπέρογκη φορολογία που έχει επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί χιλιάδες μικρομεσαίους και επαγγελματίες να κλείσουν άρον άρον τα βιβλία και τα μπλοκάκια τους για να γλιτώσουν τα νέα βάρη που έρχονται το 2017 σε εισφορές και φόρους.

ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ότι ο κ. Τσίπρας έχει αυτοπαγιδευτεί στις ιδεοληψίες και στην ανικανότητά του να εφαρμόσει αυτά που ο ίδιος έχει υπογράψει, μεταθέτοντας διαρκώς το πρόβλημα.

ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ βρίσκεται μπροστά σε ένα ακόμα βαρύ Μνημόνιο. Ή θα υπογράψει ξανά ή θα οδηγηθεί σε κάλπες, όπου οι διαχωριστικές γραμμές θα γίνουν πιο καθαρές. Και εκεί θα επικρατήσει η φωνή της λογικής, που επιτάσσει τη μείωση των φόρων για να πάρουν ανάσα η οικονομία και η κοινωνία, ώστε οι αυταπάτες να μπουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, για να θυμηθούμε τη γνωστή φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, του οποίου όψιμος θαυμαστής είναι ο κ. Τσίπρας.

Από την  έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής