Κινούμενη άμμος το μεταναστευτικό

10/12/16 • 08:46 | UPD 10/12/16 • 08:46

Η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό ήταν προφανώς επιβεβλημένη, ωστόσο από μόνη της η απόφαση αυτή δεν λύνει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε αυτή τη φάση η νησιωτική Ελλάδα, και ενδεχομένως η ηπειρωτική, από την έκρηξη που εμφανίζει το μεταναστευτικό ζήτημα.


Ηδη, η Ευρώπη κατέστησε σαφές και προς τη χώρα μας ότι από τον Μάρτιο του 2017 πρόκειται να αναβιώσουν οι όροι της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ. Πράγμα που σημαίνει ότι όσοι μετανάστες εισέρχονται από την Τουρκία στο ελληνικό έδαφος και από εδώ κατευθύνονται προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς όμως να πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, θα επιστρέφουν στην Ελλάδα.

Ετσι, με δεδομένο ότι τα σύνορα της χώρας μας είναι κλειστά προς βορρά, η Ελλάδα υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί σε νεκρή ζώνη, όπου η Τουρκία θα ανοίγει τις πύλες της, σπρώχνοντας χιλιάδες μετανάστες προς την ελληνική επικράτεια.

Για τον λόγο αυτό και ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ζητά την τροποποίηση της συμφωνίας της Ε.Ε. με την Αγκυρα, προκειμένου να προστεθεί και η ηπειρωτική Ελλάδα στους χώρους υποδοχής, καθώς στα κέντρα κράτησης των νησιών επικρατεί ήδη αδιαχώρητο.

Το 2015 ο Αλ. Τσίπρας, με την πολιτική των ανοικτών συνόρων που είχε επιλέξει, δεκαπλασίασε τους αριθμούς των εισροών προσφύγων και μεταναστών και έστειλε παντού σήμα ότι η Ελλάδα αποτελεί τον ενδιάμεσο σταθμό από όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να προωθείται στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τώρα που οι Ευρωπαίοι αυστηροποιούν τους όρους για την εισδοχή προσφύγων και μεταναστών, με δεδομένο ότι εντείνονται και οι πιέσεις στο εσωτερικό των χωρών τους, γίνεται αντιληπτό ότι το μεταναστευτικό μετατρέπεται με ταχείς ρυθμούς σε κινούμενη άμμο για την Ελλάδα. Και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, οι επιπτώσεις, οικονομικές και κοινωνικές, να είναι τεράστιες για τη χώρα μας, όπως και οι συνέπειες για τα εθνικά μας θέματα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου