Το αδιέξοδο και οι κάλπες

09/12/16 • 07:29 | UPD 09/12/16 • 07:29

Περίεργη αντίληψη έχουν στην κυβέρνηση για τους πολίτες. Πιστεύουν ότι μπορούν να τους εξαπατούν για πάντα, όπως έκαναν κατ’ επανάληψη το 2015 όταν έταζαν κατάργηση της λιτότητας με ένα νόμο, σκίσιμο των μνημονίων, 751 ευρώ κατώτατο μισθό και τερματισμό του ΕΝΦΙΑ.Το ίδιο βιολί συνέχισαν τον Σεπτέμβριο του 2015 όταν ο πρωθυπουργός εγγυάτο προσωπικά τις συντάξεις, που εν συνεχεία περικόπηκαν μέσω της αύξησης της φορολογίας για όλους τους συνταξιούχους και το ψαλίδι σε χιλιάδες επικουρικές.

Την περασμένη Δευτέρα, μετά τη λήξη του Eurogroup, το Μαξίμου πανηγύριζε ως εθνική επιτυχία τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Βέβαια, όταν έγιναν γνωστές οι αποφάσεις του Eurogroup η κυβερνητική προπαγάνδα κατέρρευσε. Το χρέος θα μειωθεί σε βάθος χρόνου έως το 2060 (και όχι σε ονομαστικά ποσά) ενώ βραχυπρόθεσμα για τα επόμενα χρόνια το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού θα αυξηθεί επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιπλέον ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύθηκε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% πέραν του 2018, όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου.
Ωστόσο ο εμπαιγμός συνεχίζεται. Ο κ. Τσακαλώτος αφού πρώτα έβαλε την υπογραφή του, τώρα υποστηρίζει ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται για τα πλεονάσματα του 2018.

Στο ίδιο πλαίσιο ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη, αμέσως μετά την επιστροφή του από το επίσημο ταξίδι στα Ιεροσόλυμα, να εξαγγείλει με διάγγελμα μέτρα εφάπαξ ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων, όταν ο προϋπολογισμός που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή προβλέπει έξτρα φόρους 2,7 δισεκατομμυρίων και συνέχιση της λιτότητας.

Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε απόγνωση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητά του έχει καταρρεύσει ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται της ΝΔ από 11 έως και 15 μονάδες. Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση έχουν κολλήσει ενώ οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για υψηλά πλεονάσματα ισοδυναμούν με πρόσθετα μέτρα αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το Eurogroup με την απόφασή του διέλυσε το «αφήγημα» του Τσίπρα για λήξη του μνημονίου το 2018. Οι παροχές που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός ουσιαστικά δίνουν το σήμα ότι η χώρα μπαίνει σε φάση προεκλογικής περιόδου, με τον κ. Τσίπρα να αναζητεί ηρωική έξοδο, πριν από τη δέσμη των νέων επώδυνων μέτρων.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου