Πρώτα υπογράφουν, μετά… αντιστέκονται

07/12/16 • 07:41 | UPD 07/12/16 • 07:41

Προκαλεί τουλάχιστον θυμηδία η στάση της κυβέρνησης σχετικά με την προχθεσινή απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα. Αρχικά το Μέγαρο Μαξίμου υποδέχθηκε την απόφαση με θριαμβολογίες, κάνοντας λόγο για επίτευξη συμφωνίας που προβλέπει την απομείωση του χρέους το… 2060.

Στη συνέχεια, ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος απηύθυνε έκκληση προς όλους τους δανειστές να δείξουν συνετή στάση προκειμένου να επέλθει συμφωνία, ενώ, όταν έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες της απόφασης, η κυβέρνηση άλλαξε… τροπάριο.

Ετσι, ο υπουργός Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καλώντας το να σταματήσει να επιμένει στη συνέχιση της λιτότητας, ενώ είπε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% για δέκα έτη.

Πρόκειται αναμφίβολα για ξεκάθαρο εμπαιγμό της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήδη ο Τσακαλώτος δέχθηκε τη διατήρηση του ποσοστού του πρωτογενούς πλεονάσματος στο ύψος του 3,5% σε μεσοπρόθεσμη βάση, από τρία μέχρι δέκα έτη. Δηλαδή, με απλά λόγια, η κυβέρνηση, κατά την προσφιλή της τακτική, πρώτα υπογράφει και μετά προσπαθεί να εμφανίσει ότι δήθεν κάνει αντίσταση.

Μάλιστα, είπε και κάτι άλλο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οτι η κυβέρνηση δεν δέχεται να λάβει κανένα νέο μέτρο πέραν του 2018, οπότε και λήγει το υφιστάμενο πρόγραμμα. Ομως, ο υπουργός Οικονομικών έχει δεσμευθεί και για νέα μέτρα με την υπογραφή του, καθώς ο στόχος της διατήρησης τόσο υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων είναι εφικτός μόνο με τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας.

Επομένως, οι λεονταρισμοί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πρόκειται να δεχθεί λιτότητα και νέα μέτρα είναι χειρότεροι και από την ίδια τη λιτότητα. Και αυτό γιατί και υπογράφουν βαριά, επώδυνα μέτρα και εμπαίζουν τους πολίτες ότι δεν τα δέχονται. Ομως, είναι βέβαιο ότι αυτή η κοροϊδία δεν περνάει πλέον σε κανέναν.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου