Λαϊκιστές και…Αντουανέτες

Sorry. No data so far.

06/12/16 • 07:26 | UPD 06/12/16 • 07:26

Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δέχθηκε από την Κυριακή ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στην Ιταλία, μετά την απόρριψη της συνταγματικής μεταρρύθμισης από τον ιταλικό λαό και την παραίτηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι που την είχε προτείνει στο δημοψήφισμα.

Τα πράγματα θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερα, εάν στις εκλογές που διενεργήθηκαν την ίδια ημέρα στην Αυστρία είχε κερδίσει ο ακροδεξιός υποψήφιος πρόεδρος, κάτι το οποίο δεν συνέβη χάρη στη συσπείρωση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας.

Η ουσία της συνταγματικής μεταρρύθμισης στην Ιταλία μπορεί να ήταν καθαρά ιταλική υπόθεση, ιδίως σε ό,τι αφορά στη συγκέντρωση εξουσιών και το εκλογικό σύστημα, ωστόσο, η πολιτική και οικονομική αστάθεια που προκλήθηκε στην Ιταλία αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στην ευρωζώνη συνολικά.

Είναι αλήθεια πως είναι πιο εύκολο να πει κανείς «όχι» παρά «ναι» σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα, ιδιαίτερα σήμερα που χάνουν τη σημασία τους τα πρωτογενή ερωτήματα και παίρνουν μορφή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβερνήσεις, όπως την έπαθε τώρα ο Ρέντσι και λίγο καιρό πριν ο Κάμερον στη Βρετανία.

Το βασικό ζήτημα στην Ευρώπη είναι η έλλειψη πολιτικής γραμμής από τη χρυσοπληρωμένη γραφειοκρατία των Βρυξελλών που τρέφει λαϊκίστικα κινήματα, όπως συμβαίνει τώρα στην Ιταλία, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες.

Στην Ελλάδα ήδη πληρώσαμε ακριβά το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα και βρισκόμαστε πλέον στη φάση κατά την οποία στις επόμενες εκλογές, όταν αυτές γίνουν, ο μεγάλος ηττημένος αναμένεται να είναι αυτός ο λαϊκισμός.

Ομως, στην υπόλοιπη Ευρώπη το πρόβλημα βρίσκεται ακόμα μπροστά. Οπως στην Ολλανδία, όπου ο ακροδεξιός Βίλντερς εμφανίζεται ως φαβορί να κερδίσει τις εκλογές ή στη Γαλλία, όπου η Λεπέν θα βρεθεί σίγουρα στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, έστω κι αν αναμένεται να κερδίσει ο κεντροδεξιός υποψήφιος.

Δυστυχώς, στην έδρα της Ευρώπης συμπεριφέρονται σαν… Αντουανέτες, χωρίς να χαράσσουν πολιτικές για άρση των κοινωνικών ανισοτήτων και παραγωγή πλούτου. Αυτό το έλλειμμα πολιτικής έρχονται να καλύψουν οι λαϊκιστές ηγέτες που απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου