Εθνικοί Κίνδυνοι

Sorry. No data so far.

04/12/16 • 07:00 | UPD 04/12/16 • 07:00

Μέσα σε δύο χρόνια η ζωή στην Ελλάδα επιδεινώθηκε δραματικά, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις και η σκληρή καθημερινή πραγματικότητα. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις για το 2017 είναι δυσοίωνες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στα δύο αυτά χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική οικονομία οπισθοδρόμησε σημαντικά, ενώ οι κίνδυνοι για τα εθνικά μας θέματα αναζωπυρώθηκαν.

ΑΣΦΑΛΩΣ, αυτό δεν είναι τυχαίο. Η κυβέρνηση Τσίπρα το 2015 κλότσησε τη χρυσή ευκαιρία για ανάπτυξη, με τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις Βαρουφάκη, τους κρυφούς σχεδιασμούς για το παράλληλο νόμισμα, την τυχοδιωκτική κίνηση προκήρυξης του περιβόητου δημοψηφίσματος, το κλείσιμο των τραπεζών, την επιβολή των capital controls, τις συνέπειες των οποίων ακόμα πληρώνουμε σήμερα και την υπογραφή ενός τρίτου επαχθούς Μνημονίου.

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ 2016, με το σύστημα των καθυστερήσεων, που επελέγη ως μια νέου τύπου διαπραγμάτευση, ανέβασε ακόμα περισσότερο το κόστος της προσαρμογής, αυξάνοντας και το λογαριασμό για τους φορολογούμενους και την οικονομία.

ΤΟ ΔΝΤ ζητά τη λήψη νέων σκληρών μέτρων άνω των 4 δισ. ευρώ σε φορολογικό και ασφαλιστικό προκειμένου να επιστρέψει στο πρόγραμμα, οι Γερμανοί, που επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν κάνουν πίσω στα πρωτογενή πλεονάσματα και οι σύμμαχοι του Αλ. Τσίπρα, όπως ο Ολάντ, δεν είναι απλώς αποδυναμωμένοι, αλλά επιπλέον έχουν υπογράψει και την πολιτική τους αποστρατεία.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, μέσα σε αυτό το πλαίσιο της αποσταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνεται η παροιμία που λέει ότι στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται. Ετσι, ο Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί διαρκώς και παίζει επικίνδυνα παιχνίδια στο Αιγαίο, πότε με τα Υμια και την Κάσο και πότε με δεκάδες άλλα νησιά που αμφισβητεί η Αγκυρα, από το Καστελλόριζο μέχρι τη Χίο.

ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ αντιληπτό, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται αδύναμη. Τόσο για να αντιμετωπίσει τα νέα αρνητικά δεδομένα στην οικονομία όσο και για να μπορέσει να αποτρέψει την κλιμάκωση των προκλήσεων από την Αγκυρα.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, στη συντριπτική πλειονότητά τους, έχουν καταλάβει πλέον ότι τελικά τα πράγματα μπορούσαν να πάνε πολύ χειρότερα από το 2014. Παράλληλα, οι κλυδωνισμοί, που είναι πολύ πιθανό να προκληθούν στην Ευρώπη από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία, βρίσκουν τη χώρα μας εντός του τρίτου Μνημονίου και στα πρόθυρα ενός τετάρτου. Με άλλα λόγια, η χώρα είναι πλήρως εξαρτημένη από τους δανειστές για πολύ χρόνο ακόμα και, επιπλέον, με τη βόμβα του μεταναστευτικού στα πόδια της.
Είναι σαφές ότι οι κίνδυνοι για τα εθνικά μας θέματα είναι μεγάλοι και θα πρέπει να αποτραπούν πριν εξελιχθούν σε εθνική τραγωδία.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής