Φορολογική εξόντωση

01/12/16 • 07:24 | UPD 01/12/16 • 07:24

Είναι συγκλονιστικά τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία το 2015 η υπερφορολόγηση στη χώρα μας έσπασε όλα τα ρεκόρ των τελευταίων 50 ετών. Οπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του παγκόσμιου οργανισμού, τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν πέρυσι στο 36,8% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2014.

Και είναι σαφές ότι οι φόροι αυτοί πλήττουν κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους, καθώς πλέον οι έμμεσοι φόροι υπερτερούν της άμεσης φορολογίας, με την αναλογία να επιδεινώνεται διαρκώς.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, από 1ης Ιανουαρίου 2017 οι επιβαρύνσεις στην εργασία θα αυξηθούν για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, που θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές. Το σοκ θα είναι ακόμα μεγαλύτερο για όσους διατηρούν μπλοκάκια, καθώς μόνο όσοι από αυτούς είναι σταθερά αμειβόμενοι από έναν εργοδότη θα γλιτώσουν το χαράτσι του 27%, που, σε συνδυασμό με τις λοιπές κρατήσεις, τους στερεί το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους.

Οι επιβαρύνσεις είναι πρωτοφανείς και αφορούν όλους τους φορολογούμενους, εργαζόμενους, αγρότες, ακόμα και τους δημοσίους υπαλλήλους, για τους οποίους επίσης θα αυξηθούν οι κρατήσεις. Εξάλλου, τα δυσανάλογα βάρη που καλούνται να σηκώσουν στους ώμους τους και οι επιχειρήσεις επιδεινώνουν τους όρους του επιχειρείν και είναι προφανές ότι λειτουργούν ως κίνητρο για φοροδιαφυγή, αλλά και εισφοροδιαφυγή, αυξάνοντας τα ποσοστά της μαύρης και αδήλωτης εργασίας.

Την ίδια ώρα που επιβαρύνει υπέρμετρα τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας, αλλά και αντιμετωπίζει με εχθρικό τρόπο τον ιδιωτικό τομέα, η αριστερή κυβέρνηση συντηρεί το πελατειακό σύστημα και επαυξάνει το δημόσιο τομέα, διορίζοντας χιλιάδες μετακλητούς υπαλλήλους και δημιουργώντας άχρηστους φορείς, όπως το Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για το βόλεμα κομματικών φίλων. Σαν να μην έμαθε τίποτα από την κρίση, η κυβέρνηση εξακολουθεί να λειτουργεί επιβάλλοντας φόρους και εισφορές στην οικονομία προκειμένου να διορίζει. Ομως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου