Αποτυχημένοι διαπραγματευτές

29/11/16 • 07:42 | UPD 29/11/16 • 07:42

Το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας είχε κερδίσει το βραβείο του χειρότερου διαπραγματευτή στον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα αναλύτριας από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Και το δικαιούταν αδιαμφισβήτητα το σχετικό «βραβείο» ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος, αντί να σκίσει τα Μνημόνια και να καταργήσει τη λιτότητα με ένα νόμο και ένα άρθρο όπως υποσχόταν, φόρτωσε στο τέλος τον ελληνικό λαό με ένα τρίτο Μνημόνιο, ακόμα βαρύτερο από τα προηγούμενα, αφού πρώτα έκανε μια αποτυχημένη διαπραγμάτευση και προκάλεσε το περιβόητο δημοψήφισμα που έκλεισε τις τράπεζες και οδήγησε στα capital controls, τα οποία πληρώνουν ακόμα και σήμερα η οικονομία και η κοινωνία μας.

Οπως φαίνεται, όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκουν να διεκδικήσουν και φέτος το αντίστοιχο «βραβείο», αφού το περσινό πάθημα δεν έγινε μάθημα στην κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει τις ολιγωρίες και τις καθυστερήσεις. Φθάσαμε έτσι αισίως στο τέλος της χρονιάς με όλα τα μέτωπα ανοικτά και το κλίμα με τους πιστωτές να διαμορφώνεται σε βάρος της χώρας μας. Η περίφημη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δεν προχωρά και οι δανειστές ζητούν τη λήψη πρόσθετων μέτρων προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι στηρίζονται στην υπογραφή του ίδιου του Τσίπρα ώστε η συζήτηση για το ελληνικό χρέος να μην ανοίξει νωρίτερα από το τέλος του 2018, δηλαδή μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος.

Με άλλα λόγια, κινδυνεύουμε σοβαρά και να επιβληθούν νέα βαριά μέτρα σε φορολογία και συντάξεις, αλλά και να μη ληφθεί καμία απόφαση για ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους.

Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα της αλλοπρόσαλλης πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που πότε αντιμετωπίζει το ΔΝΤ ως εχθρό, ανακαλύπτοντας μέχρι και υποκλοπές, και πότε το θέλει ως σύμμαχο κατά του Σόιμπλε για το θέμα του χρέους. Αλλά αυτό που προέχει τώρα για τον πρωθυπουργό είναι το ταξίδι στην Αβάνα, για να συμμετάσχει στο πένθος της Κούβας, όπου θα σκέφτεται την επόμενη διαπραγμάτευσή του.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου