Αναταράξεις στην ευρωζώνη

28/11/16 • 07:32 | UPD 28/11/16 • 07:32

Ολοι οι διεθνείς αναλυτές περιμένουν νέο γύρο αναταράξεων στην ευρωζώνη εάν τελικώς επικρατήσει το «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου. Ηδη ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου έχει υποχωρήσει κατά 20% από τις αρχές του έτους, κυρίως λόγω των ανησυχιών για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος της χώρας, ενώ μέσα σε λίγες εβδομάδες τα επιτόκια για τα ομόλογα του ιταλικού δημοσίου έσπασαν ανοδικά το φράγμα του 2%.

Το παράδοξο είναι ότι οι αλλαγές του συντάγματος που προτείνει ο Ματέο Ρέντσι αποσκοπούν στην επιτάχυνση της νομοθεσίας και στη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου για σταθερές κυβερνήσεις!

Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έχει σοβαρές συνέπειες και για τη χώρα μας, η οποία με ευθύνη αποκλειστικά της κυβέρνησης Τσίπρα είναι το μοναδικό μέλος της ευρωζώνης που παραμένει σε καθεστώς μνημονίου.

Εάν τελικώς επικρατήσει το όχι και οδηγηθεί σε παραίτηση ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων θα δεχθούν νέα πλήγματα και το ευρώ θα πιεσθεί έναντι του δολαρίου, καθώς πλέον οι αγορές θα αποτυπώσουν τη νέα κρίση στην ευρωζώνη.

Από αυτή την αναστάτωση μεγάλος χαμένος θα είναι η ελληνική οικονομία, καθώς το 2017 πρέπει η χώρα μας να αποκτήσει πλήρη χρηματοδοτική πρόσβαση στις αγορές, ώστε να μπορέσει να αποφύγει ένα τέταρτο μνημόνιο. Εάν όμως ξεσπάσει πολιτική θύελλα στην Ιταλία θα είναι πολύ δύσκολο για επενδυτές να ρισκάρουν κεφάλαια για να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, σε μία περίοδο κατά την οποία η αβεβαιότητα βρίσκεται στα ύψη.

Η κυβέρνηση Τσίπρα αναλώθηκε το 2015 σε εκλογικές μάχες σε βάρος της οικονομίας. Τώρα που πρέπει να εφαρμόσει το μνημόνιο για να ελπίζει σε έξοδο στις αγορές, οι επενδυτές απομακρύνονται από την ευρωζώνη. Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα είναι μεγάλοι γιατί είναι πιο εκτεθειμένη από όλες τις χώρες του ευρώ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου