Αδύναμος κρίκος σε περίοδο αστάθειας

27/11/16 • 07:03 | UPD 27/11/16 • 07:03

Υστερα από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, που ανέτρεψε τα προγνωστικά και αποτελεί πλέον τον πιο απρόβλεπτο παράγοντα των διεθνών εξελίξεων, η Ευρώπη μπαίνει σε μία σειρά από εκλογικές δοκιμασίες, που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της αποκαλούμενης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ Κυριακή θα έχουμε το δημοψήφισμα στην Ιταλία, όπου κρίνεται το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, και τις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, όπου ως φαβορί εμφανίζεται ο ακροδεξιός υποψήφιος Χόφερ. Στην Ιταλία τα πράγματα είναι περίπλοκα. Εάν ο κ. Ρέντσι δεν περάσει τις συνταγματικές αλλαγές θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, όπου τον πρώτο λόγο έχουν ετερόκλητες συμμαχίες εθνικολαϊκιστών όπως είναι ο Γκρίλο του κόμματος των 5 αστέρων και ο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά, οι οποίοι υποστηρίζουν σθεναρά την άποψη ότι η Ιταλία πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ.

ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ εξέλιξη θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στην τρίτη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης και θα ενίσχυε το κύμα των ευρωσκεπτικιστών που απλώνεται σε όλη την ήπειρο. Δεν είναι τυχαίο ότι και στην Αυστρία, όπου παρατηρείται ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας, το φαβορί των προεδρικών εκλογών, ο ακροδεξιός Χόφερ έχει προτείνει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το εάν η χώρα θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κυρίως λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος.

ΗΔΗ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ κινείται στον ρυθμό του Brexit, χωρίς να διαθέτει σχέδιο δράσης και τα κονδύλια προκειμένου να καλύψει το «διαζύγιο» με την Ευρώπη, ενώ έπονται οι εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία την άνοιξη του 2017 και βέβαια οι γερμανικές το επόμενο φθινόπωρο.

ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ λοιπόν το ενδιαφέρον των Βρυξελλών να έχει στραφεί στις χώρες αυτές και το ελληνικό ζήτημα να έχει μπει στη γωνία. Δυστυχώς με τους τυχοδιωκτισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα η χώρα μας βρίσκεται με την «πλάτη στο τοίχο» τόσο στο θέμα της οικονομίας όσο και στο μεταναστευτικό. Είμαστε το μοναδικό μέλος της ευρωζώνης σε καθεστώς μνημονίου, καθώς η πολιτική περιπέτεια του 2015 βύθισε την οικονομία, ενώ και στο μεταναστευτικό είμαστε η πιο εκτεθειμένη χώρα σε εισροές, καθώς από το 2015 τα δουλεμπορικά κυκλώματα προτιμούν το Αιγαίο από τις ακτές της Ιταλίας για τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων.

Η ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία και η αβεβαιότητα από τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τις συνθήκες ανάκαμψης και απομακρύνουν το ενδεχόμενο να αποκτήσουμε απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές το 2017, ιδίως όταν η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει για τη δημοσιονομική προσαρμογή το μοντέλο της υπερφορολόγησης που αναζωπυρώνει την ύφεση.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε κινδύνους. Είμαστε ο αδύναμος κρίκος σε μία περίοδο αστάθειας και σε αυτό έχουν μεγάλη ευθύνη οι χειρισμοί του κ. Τσίπρα

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής