Χρειάζεται σχέδιο Β για το μεταναστευτικό

Sorry. No data so far.

26/11/16 • 10:09 | UPD 26/11/16 • 10:09

Η τραγωδία στον καταυλισμό της Μόριας με τον θάνατο μιας 66χρονης Ιρακινής και του εγγονού της «δεν ήταν ένα άτυχο συμβάν το οποίο θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε», όπως έσπευσε να δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας.

Οι συνθήκες στα περισσότερα κέντρα κράτησης είναι άθλιες, καθώς φιλοξενούν μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών και προσφύγων από τη δυναμικότητά τους και ήταν ζήτημα χρόνου να έχουμε τραγικά γεγονότα όπως αυτά που συνέβησαν στη Μόρια.

Δυστυχώς το μεταναστευτικό πρόβλημα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις στη χώρα μας, ενώ δεν είναι ορατή η εκτόνωσή του.

Το παιχνίδι χάθηκε το 2015 όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε πολιτική «ανοικτών θυρών», όλοι θυμόμαστε τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχουν «θαλάσσια σύνορα», με συνέπεια τα δουλεμπορικά κυκλώματα να εγκαταλείψουν την «ιταλική οδό» και να κατευθύνουν τις εισροές στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2014 είχαν περάσει από την Ελλάδα 75.000 μετανάστες και πρόσφυγες το 2015 ο αριθμός τους ξεπέρασε το 1.000.000 οδηγώντας την υπόλοιπη Ευρώπη στη λήψη αυστηρών μέτρων.

Υπάρχει πλέον ο κίνδυνος η Ελλάδα να μετατραπεί σε κύριο μεταναστευτικό σταθμό, ιδίως τώρα που οι ευρωτουρκικές σχέσεις είναι στο χειρότερό τους σημείο και η Αγκυρα απειλεί ότι θα γεμίσει την Ευρώπη με εκατομμύρια μετανάστες.

Το πρόβλημα είναι ότι τα βόρειά μας σύνορα είναι κλειστά και η χώρα μας θα δεχθεί μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις εφόσον ο Ερντογάν πραγματοποιήσει τις απειλές του.

Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αναζητήσει ευρύτερες συμμαχίες στην Ευρώπη και σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες να αναπτύξει «σχέδιο Β» στην περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η εφαρμογή αποτρεπτικής πολιτικής για την είσοδο νέων μεταναστών, καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει ούτε τις δομές ούτε τα χρήματα για τη στέγασή τους. Από την άλλη πλευρά η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τη διαδικασία επιστροφής των παράνομων μεταναστών στις πατρίδες τους, με συμφωνίες πακέτο, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αποσυμφόρησης στα hot spots. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ζήσουμε και άλλες τραγωδίες όπως αυτή της Μόριας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου