Μετρούμε μόνο ήττες

Sorry. No data so far.

25/11/16 • 08:45 | UPD 25/11/16 • 08:45

Ο πρωθυπουργός συνηθίζει να λέει ότι η κυβέρνησή του δίνει διαρκώς διαπραγματευτικές μάχες για να πετύχει το καλύτερο για τη χώρα. Το πρόβλημα είναι ότι σε όλες τις μάχες, που έχει δώσει έως τώρα, η κυβέρνηση καταγράφει μόνο ήττες.

Στο πεδίο της οικονομίας ο κ. Τσίπρας παρέλαβε μία οικονομία σε ανάπτυξη και τη γύρισε σε ύφεση σε χρόνο-ρεκόρ. Το Δημόσιο βρισκόταν ένα βήμα πριν από την οριστική έξοδο στις αγορές, αλλά τελικά οι πολίτες φορτώθηκαν με ένα τρίτο Μνημόνιο.

Οι τράπεζες ήταν πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες στις αρχές του 2015, έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 12 δισεκατομμύρια από αυξήσεις κεφαλαίων, αλλά το καλοκαίρι χρειάστηκε η τρίτη κεφαλαιοποίηση που έγινε σε τιμές-ψίχουλα εις βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου και των μικρομετόχων.

Στο μεταναστευτικό ο κ. Τσίπρας, όταν παρέλαβε τα ηνία της χώρας, είχε να διαχειρισθεί ελεγχόμενες εισροές 75.000 μεταναστών και προσφύγων ετησίως, αλλά μέσα σε ένα χρόνο ο αριθμός αυτός υπερδεκαπλασιάσθηκε με αποτέλεσμα να έχουμε κλειστά βόρεια σύνορα και πάνω από 70.000 ανθρώπους εγκλωβισμένους στα κέντρα κράτησης, κυρίως στα ακριτικά μας νησιά.

Στα εθνικά θέματα η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της και η ελληνική διπλωματία αντιδρά με καθυστέρηση 24ώρων, ενώ ακόμη και η Αλβανία εγείρει αλυτρωτικά ζητήματα ανακαλύπτοντας θέμα «τσάμηδων».

Στην Παιδεία η Κομισιόν με έκθεσή της έδωσε βαθμό κάτω από τη βάση στη μεταρρύθμιση Φίλη, κρίνοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση γκρέμισε όποιες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες είχαν γίνει στο παρελθόν.

Οι συνεχόμενες ήττες της κυβέρνησης, που έχουν ως συνέπεια η χώρα να οπισθοδρομεί, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης σχεδίου. Δυστυχώς τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι περισσότεροι υπουργοί αυτοσχεδιάζουν ή λειτουργούν τυχοδιωκτικά, όπως όλοι είδαμε καθαρά με το δημοψήφισμα, που οδήγησε στα capital controls.
Οταν κάποιος διαπραγματεύεται χωρίς να ξέρει μέχρι πού μπορεί να φτάσει για να έχει το μέγιστο αποτέλεσμα, συνήθως φεύγει από το τραπέζι ηττημένος. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με την κυβέρνηση Τσίπρα που πηγαίνει τη χώρα από ήττα σε ήττα και το λογαριασμό τον πληρώνουν οι πολίτες.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου