Δεν τρομάζουν οι εκλογές

24/11/16 • 07:26 | UPD 24/11/16 • 07:26

Ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε για πρώτη φορά στην ατζέντα το δίλημμα «αποτυχία διαπραγματεύσεων ή εκλογές». Πρόκειται για μία τακτική υποχώρηση υπό το βάρος της πίεσης που δέχεται τόσο στο εσωτερικό από τις δημοσκοπήσεις όσο και στο εξωτερικό από τις απαιτήσεις των δανειστών για νέα μέτρα.

Μέχρι χθες ο κ. Τσίπρας απέρριπτε το ενδεχόμενο εκλογών και δήλωνε ότι οι κάλπες θα στηθούν το 2019. Από χθες η νέα θέση της κυβέρνησης είναι «κλείσιμο αξιολόγησης ή εκλογές και τέταρτο μνημόνιο».

Μόνο που πλέον οι κάλπες δεν τρομάζουν κανέναν. Το 2014 ο τότε πρωθυπουργός Α. Σαμαράς προειδοποιούσε ότι οι πρόωρες εκλογές θα οδηγούσαν σε οικονομική καταστροφή λόγω των ιδεοληψιών του Τσίπρα και επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο. Οι πολίτες τότε σε ποσοστά άνω του 60% δεν επιθυμούσαν πρόωρες κάλπες, σε αντίθεση με τώρα όπου το ρεύμα για γρήγορες πολιτικές εξελίξεις είναι πλειοψηφικό.

Ο κ. Τσίπρας έχει απέναντί του την κοινωνία, όπως φαίνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι εννέα στους δέκα περιμένουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης την επόμενη χρονιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε επίπεδα κοντά στο 15% και η ψαλίδα υπέρ της ΝΔ έχει ανοίξει σε διψήφια ποσοστά, ενώ η δημοτικότητα του κ. Τσίπρα έχει κατρακυλήσει σε επίπεδα πρωτοφανή για εν ενεργεία πρωθυπουργό.

Εάν η κατάσταση στην οικονομία βελτιωνόταν και η κυβέρνηση έδειχνε κάποια στοιχεία αποτελεσματικότητας σε βασικούς τομείς όπως είναι η υγεία, η παιδεία και η δημόσια διοίκηση, η προσφυγή στις κάλπες θα έβαζε φρένο στην προσπάθεια ανάκαμψης. Οταν όμως η κυβέρνηση έχει αποτύχει παντού και επιμένει στη διατήρηση του κομματικού κράτους υπερφορολογώντας τους πάντες, η απειλή της κάλπης δεν τρομάζει κανέναν, εκτός από την παρέα του Μαξίμου. Εάν πάλι ο κ. Τσίπρας επιχείρησε με το δίλημμα των εκλογών να «φοβίσει» τους δανειστές καλό είναι να θυμηθεί ότι αυτό δεν έγινε ούτε με το δημοψήφισμα του 2015.

Ο πρωθυπουργός οφείλει να κλείσει την αξιολόγηση. Εάν δεν μπορεί, ας προκηρύξει εκλογές εδώ και τώρα, γιατί αργότερα το δίλημμα μπορεί να είναι επαχθέστερο για τους πολίτες και εφιαλτικό για τη χώρα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου