Ξυπνήστε πριν είναι αργά…

23/11/16 • 07:29 | UPD 23/11/16 • 07:29

Οι κίνδυνοι για τα εθνικά μας θέματα αναζωπυρώνονται, καθώς οι γείτονες προσπαθούν να αποκτήσουν πλεονεκτήματα έναντι της Ελλάδας, διαβλέποντας την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί τα ζητήματα της χώρας. Η οικονομική κρίση, για τη συνέχιση της οποίας τα τελευταία δύο χρόνια την αποκλειστική ευθύνη φέρουν ο Αλ. Τσίπρας και η παρέα του Μεγάρου Μαξίμου, έχει αποθρασύνει την Τουρκία, η οποία ανεβάζει τους τόνους και κλιμακώνει τις προκλήσεις της.

Ο ίδιος ο Ερντογάν, χθες, έφθασε στο σημείο να ζητήσει επισήμως την επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάννης, όχι αυτή τη φορά στη λογική των «συνόρων της καρδιάς του», όπως αρχικά είχε υποστηρίξει, αλλά με τη διατύπωση μιας ακόμα πιο προκλητικής θέσης που απαιτεί ουσιαστικά την ανατροπή των υφιστάμενων συνόρων.
Τη ίδια ώρα, οι συνομιλίες στο Κυπριακό φαίνεται ότι ναυαγούν με ευθύνη και πάλι της Αγκυρας, που επιμένει στην παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, αλλά και στη διατήρηση εδαφικών τμημάτων της Κύπρου.

Από την άλλη πλευρά των συνόρων, και η Αλβανία επιδίδεται σε ένα κρεσέντο παραλογισμών, ανακινώντας το ανύπαρκτο θέμα των τσάμηδων και εκφράζοντας διάφορες άλλες αλυτρωτικές βλέψεις.

Η Ελλάδα σαφώς και θα πρέπει να επιμείνει στην τήρηση της διεθνούς νομιμότητας. Να αναπτύξει τα επιχειρήματά της πλήρως στην Ευρώπη και να κόψει το βήχα στον Ερντογάν χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση.

Ηδη, η ελληνική πλευρά έχει αδρανήσει αφήνοντας αναπάντητες τις προκλητικές δηλώσεις των γειτόνων της χώρας μας. Το βέβαιο όμως είναι ότι δεν πρέπει η οικονομική κρίση, για την αναζωπύρωση της οποίας ευθύνεται η διακυβέρνηση Τσίπρα με την αποτυχημένη διαπραγμάτευση του 2015 και την αδυναμία της να εφαρμόσει τα μέτρα στην οικονομία, να ακολουθηθεί και από μια εθνική περιπέτεια.

Γιατί τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από τη χώρα μας και η Ελλάδα επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτική προς όλες τις πλευρές, προκειμένου να μη βρεθεί προ τετελεσμένων, αποτρέποντας οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη που θα ήταν σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου