Ανάπτυξη με νέους φόρους;

Sorry. No data so far.

22/11/16 • 07:22 | UPD 22/11/16 • 07:22

Το σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προβλέπει ανάπτυξη 2,7% για το 2017 έναντι ύφεσης 0,3% το 2016. Ας δούμε όμως ποιες είναι οι παραδοχές που πρέπει να εκπληρωθούν προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και πόσο ρεαλιστικό είναι κάτι τέτοιο.

Καταρχάς, οι καθαρές επενδύσεις θα πρέπει να αυξηθούν κατά 9,1%, δηλαδή να τριπλασιαστούν σε σχέση με το 2016. Οι εξαγωγές θα πρέπει να αυξηθούν κατά 5,3% ενώ φέτος ήταν στάσιμες και η ιδιωτική κατανάλωση να σημειώσει θετικό ρυθμό 1,8% από μείωση 0,6% που παρουσίασε φέτος. Ιδίως το τελευταίο είναι εντελώς ανεδαφικό, με δεδομένο ότι το 2017 οι νέοι φόροι θα ανέλθουν σε 2,7 δισ. ευρώ, τα εισοδήματα θα παραμείνουν χαμηλά και επομένως το διαθέσιμο εισόδημα θα μειωθεί περισσότερο. Γιατί πώς είναι δυνατόν να αυξηθεί η κατανάλωση από τη στιγμή που το κράτος ζητά ακόμα πιο πολλά από νοικοκυριά και επιχειρήσεις για το επόμενο έτος, αλλά όμως δεν υπάρχουν χρήματα;

Ακόμα και η πρόβλεψη για τη μείωση του ποσοστού της ανεργίας από το 23% που είναι σήμερα στο 21,8% δεν είναι ρεαλιστική. Οχι μόνο γιατί τον περασμένο Αύγουστο είχε ανακοπεί η πτωτική πορεία της ανεργίας που καταγραφόταν εδώ και τρία χρόνια, αλλά και επειδή όλα τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι νέες προσλήψεις, στην πλειονότητά τους, αφορούν θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης.

Το βασικό είναι ότι η κυβέρνηση στηρίζει τον νέο προϋπολογισμό στην ανάπτυξη, όταν την ίδια ώρα τα μέτρα που λαμβάνει, την υπονομεύουν. Αυξάνει τους φόρους, διατηρεί στάσιμες τις δαπάνες, εμποδίζει την επιχειρηματικότητα.

Και επειδή από την πορεία των κρατικών εσόδων σε σχέση με τις δαπάνες θα καθοριστεί ο ρυθμός ανάπτυξης, από το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα φανούν πολλά για το αν και κατά πόσο μπορεί να εκτελεστεί ο νέος προϋπολογισμός ή, αλλιώς, εάν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα και θα δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις.

 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου