Εύκολος στόχος οι συνταξιούχοι

21/11/16 • 07:29 | UPD 21/11/16 • 07:29

Για ακόμη μια φορά οι συντάξεις μπαίνουν στο στόχαστρο των δανειστών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής» το ΔΝΤ ζητάει μειώσεις στις κύριες συντάξεις ώστε οι αποδοχές των παλαιών δικαιούχων να εξομοιωθούν με τις αντίστοιχες των νέων, όπως μειώθηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Γεγονός είναι ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο καθώς απαιτεί σε ετήσια βάση κρατική χρηματοδότηση άνω του 12% του ΑΕΠ, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη το ποσοστό αυτό κυμαίνεται μεταξύ 5% και 7%. Ομως το τσεκούρι στις συντάξεις δεν είναι λύση γιατί δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες του προβλήματος.
Η οικονομία έχει σταματήσει να παράγει θέσεις εργασίας και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων βαίνουν μειούμενα παρά την πρόσφατη αύξηση των εισφορών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, έξι στις 10 νέες θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης, κάτι που σημαίνει μικρότερες εισφορές και λιγότερα έσοδα για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Η οικονομία βρίσκεται ακόμη σε ύφεση λόγω της περιπέτειας στην οποία μπήκε η χώρα με τη διακυβέρνηση Τσίπρα με αποτέλεσμα να χαθεί ΑΕΠ άνω του 8% στη διετία 2015-2016 που θα μπορούσε να ενισχύσει τα Ταμεία. Επιπλέον χρόνιες παθογένειες του συστήματος, όπως οι πρόωρες συντάξεις από τα 55 για τα αποκαλούμενα ευγενή ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων ή των τραπεζικών, παραμένουν μέσα από τα ατελείωτα παράθυρα της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Είναι σαφές ότι η παρέα του Μαξίμου δεν έχει κανένα πρόβλημα να μειώσει περαιτέρω τις συντάξεις. Μέχρι πέρυσι υπόσχονταν 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους και τελικώς περικόπηκαν ακόμη και οι συντάξεις των 500 ευρώ μέσω της αύξησης των κρατήσεων, ενώ επιβλήθηκαν αυξημένες εισφορές ασθενείας ως αντιστάθμισμα για την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία!

Το ίδιο θα πράξει και τώρα. Θα μειώσει τις κύριες συντάξεις εν ονόματι του «σοσιαλισμού». Οι συνταξιούχοι θεωρούνται εύκολοι στόχοι των περικοπών και θα πληρώσουν το «μάρμαρο» της διακυβέρνησης Τσίπρα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου