Πληρώνοντας το λαϊκισμό

20/11/16 • 08:20 | UPD 20/11/16 • 08:36

Η διήμερη παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ στην Αθήνα, την εβδομάδα που πέρασε, προσέφερε αρκετά μαθήματα στο πολιτικό μας σύστημα. Ο Ομπάμα, που δεν ήταν και στην καλύτερη περίοδο της θητείας του, όντας πλέον απερχόμενος από τον Λευκό Οίκο, αλλά και ευρισκόμενος υπό την επήρεια της ήττας των Δημοκρατικών από τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν επιτέθηκε στον πολιτικό του αντίπαλο, αλλά προσπάθησε να εξηγήσει την εξέλιξη αυτή με όρους πολιτικού ρεαλισμού.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, είπε ότι στην πορεία που έχει επιλέξει ο ίδιος η Δημοκρατία μπορεί να κοντοστέκεται ή και να κάνει ένα βήμα πίσω σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά προχωρά μπροστά εφόσον η δύναμη είναι οι πολίτες και όχι άλλοι παράγοντες όπως συμβαίνει στα απολυταρχικά καθεστώτα. Και, μάλιστα, έστειλε τα μηνύματα αυτά από τη γενέτειρα της Δημοκρατίας, την Αθήνα, θέλοντας να δείξει την αξία αυτού του πολιτεύματος, αλλά και την ανάγκη οι πολίτες να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και ότι ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός καραδοκούν.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ψηφοφόροι έχουν αντιληφθεί πολύ καλά τα τελευταία δύο χρόνια πόσο ακριβά πληρώνονται η δημαγωγία και ο λαϊκισμός. Ο Τσίπρας υποσχόταν ότι θα έσκιζε τα Μνημόνια και θα καταργούσε τη λιτότητα με ένα νόμο και ένα άρθρο και έβαλε τη χώρα σε μια μεγάλη οικονομική περιπέτεια, με την υπογραφή ενός τρίτου Μνημονίου και ενώ όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει και συνέχεια.

ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ των πολιτών, που είχαν φέρει αποτελέσματα το 2014, έχουν πέσει στο κενό και αυτό που μπορεί να υποσχεθεί τώρα ο πρωθυπουργός είναι ότι, στην καλύτερη περίπτωση, θα παραδώσει την οικονομία στη θέση από την οποία την παρέλαβε.

Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ όμως πληρώνεται και από τους ίδιους τους πολιτικούς που τον χρησιμοποιούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατρακυλά δημοσκοπικά, ευρισκόμενος σήμερα σε ποσοστά κάτω από το 15%, και η δημοτικότητα του Αλ. Τσίπρα έχει κατέβει σε πρωτοφανή επίπεδα για εν ενεργεία πρωθυπουργό.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ πλευρά, η Νέα Δημοκρατία δεν λέει ψέματα στον κόσμο για να επανέλθει στην εξουσία, αλλά επιλέγει μια συμφωνία αλήθειας με το λαό. Εχει διδαχθεί από τα λάθη της και ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να μη λέει ή να υπόσχεται πράγματα τα οποία δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.

ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι οι πολίτες δεν θέλουν να ακούνε άλλα ψέματα σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία ο κόσμος είναι ταραγμένος, η Ευρώπη βρίσκεται σε αβεβαιότητα και η Αμερική βαδίζει σε άγνωστα μονοπάτια. Και οι Ελληνες πολίτες έχουν πια καταλάβει καλά ποιος τους λέει την αλήθεια και ποιος επιμένει στα ψέματα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής