Ρίχνουν τα βάρη στους φτωχότερους

Sorry. No data so far.

19/11/16 • 07:58 | UPD 19/11/16 • 07:58

Επί σχεδόν δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσαμε διαρκώς τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως για παράδειγμα του Τρύφωνα Αλεξιάδη που δεν είναι πλέον υπουργός, να υπόσχονται ότι σχεδιάζουν αλλαγές στο σύστημα των τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ., καθώς και στη φορολογία των ακινήτων, με σκοπό να κατανέμονται δικαιότερα στους πολίτες τα φορολογικά βάρη.

Πέρυσι δεν πρόλαβαν να αλλάξουν τα τέλη κυκλοφορίας λόγω της διαπραγμάτευσης της περιόδου Βαρουφάκη που κατέληξε στο τρίτο Μνημόνιο, ενώ φέτος έλεγαν ότι θα γίνουν αναπροσαρμογές, ώστε τα τέλη να είναι πολύ πιο χαμηλά για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Χθες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι τελικά καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, όχι μόνο οι αδικίες θα παραμείνουν, αλλά οι οικονομικά ασθενέστεροι που διαθέτουν παλαιά αυτοκίνητα 15ετίας και άνω, καθώς επίσης κάτοχοι αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού αλλά χαμηλής αξίας, θα πληρώσουν τα ίδια που πλήρωσαν και πέρυσι. Δηλαδή, δυσανάλογα πολλά σε σχέση με την αξία των Ι.Χ. τους, αλλά και με τη σχεδόν ανύπαρκτη φοροδοτική ικανότητά τους. Κανένας καινούργιος σχεδιασμός και καμία βελτίωση για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, που υποτίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά θα τον καταργούσε και μετά θα τον έκανε δικαιότερο αλλά τον αύξησε κι από πάνω και φθάσαμε στο σημείο ιδιοκτήτες να πληρώνουν χρυσάφι για ένα χωράφι που κληρονόμησαν από τον παππού τους ή ανήκε στην οικογένειά τους.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση με το ΕΚΑΣ, που κόπηκε για χιλιάδες δικαιούχους. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα φέρει ισοδύναμα και, αντί για αυτά, εξαγγέλλει ότι θα μοιράσει κάρτες για αγορά ειδών διατροφής που δεν φθάνουν για να καλύψουν ούτε το ένα τρίτο των απωλειών.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει τεράστια ευθύνη για όλα αυτά, όταν μάλιστα αποκαλύπτεται ότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν έλεγχοι για το λαθρεμπόριο καυσίμων, καθώς οι κατασχέσεις έφθασαν μόλις τα 50 λίτρα από τις αρχές του έτους. Δηλαδή οι λαθρέμποροι οργιάζουν, το κράτος κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και οι πολίτες πληρώνουν άδικους φόρους.