Οι αυταπάτες για το χρέος

18/11/16 • 07:47 | UPD 18/11/16 • 07:47

Η κυβερνητική προπαγάνδα οργίασε τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα, τον οποίο εμφάνιζε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως τον «λευκό ιππότη», που θα πήγαινε στη Γερμανία για να απαιτήσει από την καγκελάριο Μέρκελ τη διαγραφή του ελληνικού χρέους.

Χθες παρακολουθήσαμε με προσοχή την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα σχετικό με το χρέος. Ομπάμα και Μέρκελ αναφέρθηκαν σε θέματα παγκόσμιας ασφάλειας και διεθνούς εμπορίου, ασχολήθηκαν με τις απειλές του ISIS και τη Συρία, μίλησαν για τις σχέσεις με τη Ρωσία, ακόμα και για θέματα Αφρικής, ενώ εξέτασαν και το ζήτημα των κυβερνοεπιθέσεων.
Ωστόσο, από τα χείλη τους δεν βγήκε ούτε λέξη, όχι μόνο για την Ελλάδα και το χρέος, αλλά ούτε για την αστάθεια στην ευρωζώνη. Δεν αποκλείεται, βεβαίως, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών να εισήγαγε το ζήτημα του ελληνικού χρέους στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Ομως το γεγονός ότι δεν ειπώθηκε τίποτα δημοσίως έχει τη σημασία του. Πολύ περισσότερο όταν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε με δηλώσεις του ότι όποιος μιλάει για μείωση του χρέους εμποδίζει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Οι αυταπάτες του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για τον «από μηχανής θεό», είτε λέγεται Ομπάμα είτε Πούτιν είτε ακόμα και δραχμή, είναι φανερό ότι οδηγούν αναπόφευκτα σε ήττες, όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για τη χώρα. Γιατί, αντί να ασχολείται η κυβέρνηση με την προώθηση των σοβαρών μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμους τομείς, ασχολείται με το πώς θα βρει το «σωτήρα» στο πρόσωπο ενός «θείου από την Αμερική».

Χθες υπήρξε μια ανώμαλη προσγείωση της κυβέρνησης που, όσο δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα, οι πολίτες θα πληρώνουν ολοένα και περισσότερο την αμέλεια και την αναποτελεσματικότητά της.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου