Η Δημοκρατία και ο λαϊκισμός

Sorry. No data so far.

17/11/16 • 07:26 | UPD 17/11/16 • 07:26

Η διήμερη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα μας, αναμφίβολα, ήταν χρήσιμη και εποικοδομητική. Αν αφήσουμε στην άκρη τις επικοινωνιακές υπερβολές του Μεγάρου Μαξίμου, που έφθασε στο σημείο να μυθοποιήσει την παρουσία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα και την παρέμβασή του για το ελληνικό χρέος, η οποία στην πραγματικότητα ήταν μια παρότρυνση και μόνο, η παρουσία Ομπάμα στην Ελλάδα έδωσε πολλά μαθήματα επικοινωνίας, αλλά και πολιτικής ουσίας.

Κατ’ αρχάς, σε επικοινωνιακό επίπεδο οι συγκρίσεις ήταν καταλυτικές. Ο πρόεδρος Ομπάμα, ακόμα και με τη «γλώσσα του σώματος», έδειξε στους συνομιλητές και οικοδεσπότες του ότι πραγματικά τίμησε απόλυτα τη φιλοξενία του. Αλλά και με τις δημόσιες τοποθετήσεις του, και ειδικότερα χθες στην ομιλία του στο Ιδρυμα Νιάρχος, υπερασπίσθηκε τα συμφέροντά του, όπως για παράδειγμα την ανάγκη ισχυροποίησης του ΝΑΤΟ σε μια περίοδο αμφισβήτησης από το διάδοχό του μιας Συμμαχίας που μπορεί να κινδυνεύει να αποδυναμωθεί.

Εδωσε, επίσης, και τη δική του εξήγηση για τις δυνάμεις του λαϊκισμού σε σχέση με τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Αντί να δαιμονοποιήσει τους πάσης φύσεως εχθρούς ή να επιρρίψει ευθύνες σε άλλους, μίλησε για την αξία της Δημοκρατίας, η οποία, όπως είπε, είναι ισχυρότερη από προέδρους και πρωθυπουργούς. Οι πολίτες είναι εκείνοι που έχουν τη δύναμη και αυτούς κάλεσε ο πρόεδρος Ομπάμα να συστρατευθούν στον κοινό αγώνα για την πρόοδο της ανθρωπότητας. Γιατί είναι αλήθεια ότι μπορεί, ορισμένες φορές, με τις επιλογές μας να κάνουμε βήματα προς τα πίσω, ωστόσο η δύναμη της Δημοκρατίας είναι αυτή που ωθεί τον κόσμο προς τα μπροστά.

Ηταν ένα μάθημα Δημοκρατίας από τον Αμερικανό πρόεδρο σε μια χώρα που είναι ακόμα λαβωμένη από τις κραυγές για «γερμανοτσολιάδες», χούντες και άλλες κορόνες λαϊκισμού και υποκρισίας από την αριστερή κυβέρνηση. Το βέβαιο είναι ότι η Δημοκρατία είναι πιο ισχυρή από το φαινόμενο του λαϊκισμού και αυτό το μήνυμα έδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου