Τα μηνύματα από την επίσκεψη Ομπάμα

16/11/16 • 07:37 | UPD 16/11/16 • 07:37

Το ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, που ολοκληρώνεται σε λίγες ώρες με την ομιλία του στο Ιδρυμα Στ. Νιάρχος και την επίσκεψή του στην Ακρόπολη, στέλνει σημαντικά μηνύματα, τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν χωρίς τις υπερβολικές προσεγγίσεις της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής αναφέρθηκε με προσεκτικό τρόπο στο γεγονός ότι η λιτότητα δεν μπορεί να φέρει ανάπτυξη και ζήτησε από την Ευρώπη να αφήσει δημοσιονομικό χώρο στην Ελλάδα για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται. Από τη μια μεριά δηλαδή προτείνει ελάφρυνση του χρέους και από την άλλη μεταρρυθμίσεις, όπως περίπου ζητά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αλλωστε, ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι στο ζήτημα του χρέους το βασικό λόγο έχουν οι Ευρωπαίοι δανειστές.

Επομένως, τα λόγια του Αμερικανού προέδρου είναι καλά και χρήσιμα, οι συμβουλές του είναι ευπρόσδεκτες, αλλά η μπάλα παίζεται σε άλλο γήπεδο.

Αναφορικά με τα εθνικά μας θέματα, είναι σαφές ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο Κυπριακό και η λύση που επεξεργάζονται οι δύο κοινότητες να είναι βιώσιμη και σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο.

Το πιο ενδιαφέρον ίσως μήνυμα ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα σχολίασε την ήττα της Χίλαρι Κλίντον από τον Ντόναλντ Τραμπ που αλλάζει το τοπίο στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Οπως χαρακτηριστικά είπε, παρά την ανάκαμψη που σημειώθηκε στην αμερικανική οικονομία, φαίνεται ότι στους πολίτες κάτι έλειπε. Και αυτό το αναζήτησαν στον Τραμπ, χωρίς να είναι σίγουρο ότι η αλλαγή αυτή θα είναι καλή.

Ο χρόνος θα δείξει, αλλά αυτό το έχουν μάθει πολύ καλά οι Ελληνες, όταν εμπιστεύθηκαν τον Τσίπρα για να αλλάξει τα πάντα και βρέθηκαν με ένα τρίτο Μνημόνιο στην πλάτη, με την οικονομία να μπαίνει σε ύφεση και τα νοικοκυριά να έχουν εξοντωθεί από τις φορολογικές υποχρεώσεις.

Η επίσκεψη Ομπάμα, την οποία ο ίδιος ήθελε να πραγματοποιήσει για να πατήσει στα ιερά χώματα της Ακρόπολης, έχει μυθοποιηθεί από την κυβέρνηση. Ομως εκείνος είναι πλέον απερχόμενος πρόεδρος και αυτό αντικειμενικά περιορίζει τις δυνατότητες της παρέμβασής του στα ελληνικά ζητήματα.

Aπό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου